„Sült Ősz” – 4 recept az őszi komorság ellen
2020. November 1.Bekuckózós őszi esték, meleg takaró, lágy gyertyafény, finom illatok a forró sütőből. Van valami megfoghatatlan varázsa az ősznek. Néhány íz ezt a megfoghatatlanságot mégis képes egészen közel hozni hozzánk, akár a saját konyhánkba. Négy hangulatjavító recepttel készültünk!
Biztosan szoktál sült sütőtököt és mézes-diós sült almát készíteni, ezeket csak be kell raknod a sütőbe, és máris kész a csodás nasi. De persze más finomságra is eshet a választásod, mutatjuk!
Készíts sült gesztenyét!
Áztasd be 2 órára a gesztenyéket, majd vágj keresztet a közepükre, hogy a sütőben fel tudjon nyílni a héjuk. Ezután tegyél a 200 °C-os sütő aljába egy edény vizet, és süsd a sütőpapírra szórt gesztenyéket 25 percig. Miután kivetted, bugyoláld 10 percre konyharuhába, így miközben pihennek, még tovább puhulnak. Fogyaszd késői szüretelésű édes furminttal, esetleg jégborral.
Kedvencünk, a cékla
Az őszi megfázásos időszakban (és persze a mostani pandémia időszakában) különösen jól tud esni egy komor, esős nap után a sütőben sült rozmaringos cékla. A fogyókúrázóknak sokszor ajánlják a krumpli alternatívájaként, hiszen kalóriaszegény, ráadásul igazi vitaminbomba.
Hámozd meg a céklát, majd vágd kisebb szeletekre. Rendezd egy tűzálló tálba, locsold meg olívaolajjal, balzsamecettel, és rakj a céklák közé fokhagymát, rozmaringot, kakukkfüvet. Sózd, borsozd ízlés szerint. Fedd le az edényt alufóliával, és tedd 180 °C-ra előmelegített sütőbe. Körülbelül 50-60 percig süsd, de teszteld egy villával, hogy elég puha-e. Ha megpuhult, vedd le róla az alufóliát, és pirítsd még pár percig. Tálald köretként húsok mellé.
Csicseriborsó snack
Aztán nézzünk még valami különlegest! Tudtad, hogy a csicseriborsóban található tápanyagok javítják a hangulatot? Valljuk be, előfordul, hogy a sok sötét, esős nap után jól jönne valami finom, ami még a hangulatunkra is pozitív hatással van.
Használj főtt vagy konzerv csicseriborsót, borítsd egy konyharuhába, és töröld szárazra. A sütőpapírral kibélelt sütőlemezen terítsd ki a száraz csicseriborsókat, locsold meg olívaolajjal, szórj rá sót, füstölt paprikát és őrölt római köményt. Helyezd 200 °C-ra előmelegített sütőbe, és süsd ropogósra körülbelül 20-25 perc alatt. Fogyaszd nasiként vagy szórd a kedvenc salátádra, garantáltan levesz majd a lábadról!
Valószínűleg mindenkinek más, de számodra milyen az ősz illata? Almás-fahéjas? Esetleg csokis vagy akár sárgabarackos-mogyorós? Ha már reggel is ezekre vágysz, akkor egyszerűen csempészd bele az ízeket a napindító müzlidbe. Gyűjts ötleteket az ízkombinációkhoz különböző müzlis dobozok hátuljáról, és valósítsd meg őket te magad. Mi például a Mixit Sült ősz keverékét hívtuk segítségül, hogy egy őszi müzli mixet alkossunk magunknak, de bátran kísérletezz bármivel.