Marton Adrienn-nel, Pataky Péterrel és a hét gasztrobloggerrel mostantól még ízesebb az élet

Sose hinnéd! Ezen döbbenek le az amerikaiak, ha európai éttermekben, bárokban járnak

2022. July 4.

Függetlenség napja alkalmából nézzük a kultúrsokkokat, amelyeket amerikaiak élnek át Európában – ha éttermekbe vagy bárokba mennek. 

A gyerekek beülhetnek a kocsmákba is a szülőkkel.

Az amerikaiak számára hihetetlen, hogy itt a kamaszok, sőt, a kicsi gyerekek bármilyen bárba, kocsmába bármikor mehetnek. Amerikában sok helyre 21 éven aluli egyáltalán nem léphet be, nemhogy egyedül, de gyakran még szülői kísérettel se.

A pizza önálló étel, amit kikérhetsz magadnak az étteremben.

A pizza Olaszországban, de igazából egész Európában nem olyan, mint Amerikában. Amerikában a pizzarendelés egy társaságnak szól, vagy egy-egy szelet pizzát veszel. Európában ezzel szemben az étteremben kikéred magadnak a pizzát, ami egy személynek készül, és saját villát meg kést kapsz hozzá. 

Nagyon furcsa, hogy nincs az a rengeteg drive-thru…

Az amerikaiak mindenhova autóval járnak, éppen ezért rengeteg autós éttermük van. Amíg eljutsz az otthonodból a munkahelyedre, a legócskább kertvárosban is 5-6 autós étterembe futsz bele. Gyorséttermek, kávézók, de akkor nívós helyek is rendelkeznek drive-thruval. Ennek a hiányát Európában nagyon nehéz megszokni. 

Az ebéd a főétkezés

Amerikában a főétkezés a vacsora. Ebédre mindenki csak bekap valamit gyorsan, például egy szendvicset vagy egy salátát, esetleg egy pár virslit, vacsorára viszont összejönnek a családok, és a legtöbb helyen főtt étel készül. Ehhez képest nehéz megszokni, hogy Európában az ebéd a nap legfőbb étkezése, meleg étellel meg minden.

Az éttermekben várni kell

Amerikában amint belépsz egy étterembe, a pincér azonnal az asztalhoz kísér, hozza az étlapot, néhány perccel később pedig máris az asztalon az étel. Ha kifogy az italod, azonnal jön és kérdezi, hozzon-e még, és ha befejezted az étkezést, és már semmit se kérsz, automatikusan hozza a számlát. Európában ehhez képest érkezés után percekig kell várni a legtöbbször, hogy kijöjjön a pincér, és az újabb italt vagy a a végén a számlát is csak akkor hozza, ha erre külön kéred.

Mit esznek az amerikaiak a Függetlenség Napján?

 

Megosztom barátaimmal

Szerkesztőink kedvencei

Napi ajánlatunk

Top videók

Sonkás-bulguros töltött kaliforniai paprikák

Könnyű ebéd vagy vacsora a sütőből. A receptből az is kiderül, hogy miért érdemes elősütnöd a paprikát.

Almás rizsfelfújt

Őszi desszert, amely egy tartalmas leves után 2. fogásként is megállja a helyét.

Duplasajtos tepsis bucik

A hot dog kiflit akár így is felhasználhatod!