Sonka tippek húsvétra
Nincs húsvét sonka nélkül – tartják sokan, és ha te is közéjük tartozol, bizony épp itt az ideje beszerezni az idei „példányt”. Már egy közepes méretű üzlet is többféle sonkát kínál, ha nincs kedved főzni, egyszerűen válassz füstölt, főtt verziót. Viszont ha jut idő a főzésre, a különböző füstölt, nyers sonkák közül is válogathatsz. Lássuk, hogyan készítsd el!
Egy éjszaka áztatás
Ha nem szeretnéd, hogy túl sós legyen a végeredmény, kapj elő egy jó nagy tálat, és áztasd egy éjszakára hideg vízbe sonkát. Fontos, hogy teljesen ellepje! Másnapra szépen távozik belőle a felesleges só. Ekkor jöhet a főzés, amit természetesen friss vízben kell elkezdeni.
Sonka mellé jöhet a tojás! Válogass tojásos receptjeink közül!
Főzés és fűszerek
Annyi hideg, friss vízben tedd fel főni a sonkát, amennyi ellepi. A levét érdemes ízesíteni: mehet hozzá egyben 1 fej vöröshagyma, 4-6 gerezd fokhagyma, 3-4 babérlevél, 10-12 szem egész bors. Természetesen van, aki extrábban fűszerez: narancs- és citromhéjjal, fahéjrúddal, csillagánizzsal, vagy épp sárgarépával, petrezselyemgyökérrel – akár egy húslevest.
Meddig főzd? Alapszabály szerint ahány kiló a sonka (ha csontos, csonttal együtt mérve), annyi óráig, de természetesen a főzés vége felé jó, ha beleszúrsz egy villát, és ha szükséges, adsz még időt a húsnak. Amennyiben a villa könnyen kicsúszik, illetve a csont is viszonylag könnyedén mozgatható, elkészültél. Nyugodtan zárd el alatta a lángot, akkor is, ha még lenne vissza a főzési időből: az „egy kiló, egy óra” csak iránymutatás. Hagyd a főzővízben kihűlni, így nem fog kiszáradni, és melegen úgyis lehetetlenség szép szeletekre vágni.
Zsírosabb húst vettél?
Sokan nem kedvelik a sonka külső részén a zsírréteget. Ha te is ebbe a táborba tartozol, akkor se vágd le főzés előtt! A zsír ugyanis segít abban, hogy ne száradjon ki a hús. Ha nem az ínyedre való, inkább a tányérodon szabadulj meg tőle!
Ne öntsd ki a levét!
Gyakran kezdődik úgy egy recept, hogy végy egy kancsó alaplevet. Az alaplé készülhet vegyes zöldségből vagy húsból, csontokból (marha- vagy szárnyasalaplé), ebből kiindulva miért ne használhatnád fel az ízes, sós sonkalevet? Szuper lesz lencse- vagy sárgaborsó-főzelékbe, bablevesbe, sőt még egy minden fakszni nélkül készülő rizottót is feldobhatsz a főzőlével. A főzőlé fagyasztható, porciózd ki, és már mehet is a mélyhűtőbe.
Kapcsolódik: