Sokoldalúbb, mint gondolnád – ez a bulgur
Az utóbbi években az egyik legismertebb reformköretté nőtte ki magát a bulgur. Könnyen – és viszonylag olcsón – beszerezhető, és nem utolsósorban gyorsan elkészíthető, hiszen a búzatöretet csak kétszeres mennyiségű vízbe kell szórni, majd rövid idő alatt puhára főzni. Egy fontos: gluténtartalmú köret, amennyiben gluténmentes alternatívát keresünk, jó opció a köles, a quinoa vagy a hajdina.
Sós vízben megfőzve már el is készültünk a köretünkkel, még némi bors, esetleg fokhagyma: egyszerű, de nagyszerű! A főtt bulgur azonban ennél jóval többet tud! Ahogy tehető rizs a levesbe, úgy bulgur is, akár bele is főzhetjük például a zöldséglevesbe. Használhatjuk húsos vagy zöldséges fasírtok dúsításához, csak dolgozzuk össze a főtt gabonát a kiválasztott darált hússal (nyersen) vagy akár főtt, villával összetört zöldségekkel, mondjuk brokkolival. Kötőanyagnak használjunk tojást, a fasírtokat kisüthetjük olajban vagy sütőpapíron, sütőben.
Rakott ételekhez is tökéletes választás a főtt bulgur, ugyanúgy rétegezhetjük, mint a rizst vagy a tésztát. Sőt! Töltött káposztát vagy töltött paprikát (akár a hagyományos tv paprikás verziót, akár kaliforniai paprikát) is készíthetünk bulgurral. Hamis rizottó szintén főzhető belőle, érdemes céklával, sütőtökpürével kipróbálni.
Tipp: Bulguros csirkemellel töltött paprika
Nem beszéltünk még a salátákról! Akár idény zöldsaláta, akár langyos őszies-téli saláta a fent említett céklával, sütőtökkel vagy édesburgonyával, ha adunk hozzá egy kis főtt gabonát, sokkal laktatóbbá válik.
Végül pedig említsük meg azt is, hogy a bulgur semleges ízű, ezért édes felfújtat vagy például tejbebulgurt is főzhetünk belőle.
Kapcsolódik: