Marton Adrienn-nel, Pataky Péterrel és a hét gasztrobloggerrel mostantól még ízesebb az élet
Fotó: 123 RF

Rád tört a tavaszi fáradtság? Van megoldás!

Mit tehetsz ha már délben úgy érzed, leesik a fejed?
2021. April 24.

Az idei tél extrém hosszúra nyúlt, ráadásul frontok jönnek-mennek, megspékelve ezt a kiszámíthatatlan pandémiás helyzettel, így nem csoda, ha mostanra enerváltnak érzed magad.

Mi okozza?

Több kutatás is indult az ügyben, de egyértelmű választ még nem sikerült találni a jelenségre. A legvalószínűbb, hogy egyszerre vannak fiziológiai és szellemi okai. Ilyenkorra a legtöbb szervezetben az ajánlott határérték alá csökken a D-vitamin-szint, valamint a hosszú hónapok óta tartó friss zöldség és gyümölcs hiánya is biztosan szerepet játszik. Ugyanakkor hosszú hónapokat dacoltunk a hideggel és sötétséggel, ami egyértelműen a szerotonin szint csökkenését okozza. A napok hosszabbodása automatikusan hozza magával, hogy mi is tovább vagyunk aktívak a nap során, ami értelemszerűen több energiafelhasználással jár. (Gondolj bele, ami pár hete már vacsoraidő volt, az most nem kizárt, hogy még sportolással/játszóterezéssel/társadalmi élettel telik.) 

Fotó: 123 RF

Hogyan segíthetünk rajta? 

Unalomig ismételt frázis, de igenis figyelj oda a megfelelő mennyiségű vízfogyasztásra! A dehidratáltság önmagában is fejfájást és fáradtságot okoz, ne tetézd a bajt! 

Inkább többször egyél keveset, így kevésbé terheled le emésztőrendszeredet. Ahogy megtalálhatóak az üzletek polcain, igyekezz szezonális zöldségeket és gyümölcsöket választani! Még jobb, ha közvetlenül kistermelőktől vagy piacon vásárolsz. 

Lásd el kellő mennyiségű oxigénnel a szervezetedet. Naponta 3x állj meg, és vegyél 10 mély levegőt! Eleinte nehéz lesz beilleszteni a napi rutinodba, de kezdetnek állíthatsz be telefonos emlékeztetőt, vagy kötheted valami fixhez, például a három fő étkezéshez.

Igyekezz minél több időt tölteni a szabadban! Már napi 15 perc napsütés beindítja a D-vitamin termelést. Ez lehet egy kis séta, futás, vagy akár egy könnyű edzés, ami duplán kifizetődő, hiszen így automatikusan beindul az endorfin termelés is. 

Ugyan a legtöbben nem szeretik, de egy hideg zuhany csodákra képes. Azonnal felfrissíti a tested, beindítja a vérkeringést, és ha azt veszed, hogy akaraterőből toltad végig, jó érzéssel is tölt majd el; megcsináltad! 

Megosztom barátaimmal

Szerkesztőink kedvencei

Napi ajánlatunk

Top videók

Sonkás-bulguros töltött kaliforniai paprikák

Könnyű ebéd vagy vacsora a sütőből. A receptből az is kiderül, hogy miért érdemes elősütnöd a paprikát.

Almás rizsfelfújt

Őszi desszert, amely egy tartalmas leves után 2. fogásként is megállja a helyét.

Duplasajtos tepsis bucik

A hot dog kiflit akár így is felhasználhatod!