Marton Adrienn-nel, Pataky Péterrel és a hét gasztrobloggerrel mostantól még ízesebb az élet
Fotó: 123 RF

Mi minden okozhat állandó fáradtságérzetet?

2020. September 11.

Ha egy végigdolgozott napot követően, netán megerőltető fizikai aktivitás után fáradtnak és kimerültnek érezzük magunkat, az teljesen természetes. Az viszont már kevésbé, hogy a felnőttek és a tinédzserek 30-40%-a érzi magát nap közben indokolatlanul fáradtnak. Ennek számtalan oka lehet az egyértelmű alváshiánytól kezdve a helytelen táplálkozáson és a testmozgás hiányán keresztül egészen a szervezet immunrendszerének nem megfelelő működéséig. Nézzük a leggyakoribb okokat!

Kevés alvás

A legtöbb felnőttnek napi 7 óra alvásra van szüksége, de ez esetenként eltérhet. Jó tudni, hogy már pár napnyi kialvatlanság is krónikus fáradtságérzetet okozhat.

Nem megfelelő minőségű alvás

Nemcsak az alvás mennyisége számít, hanem a minősége is. A „rossz” alvás ugyanúgy visszavezethető a gyakori mosdószünetekre, mint a túl későn elfogyasztott kávéra vagy más serkentő hatású italra.

Nem jó snackeket választunk

Az energiaszintünk és a táplálkozásunk között egyenes az összefüggés. Ha a vércukorszintünk folyamatosan ingadozik, mert magas cukortartalmú vagy túl sok szénhidrátot tartalmazó ételeket fogyasztunk, akkor a rövid ideig tartó felpörgést levertség és fáradtság követi. Együnk sok friss zöldséget és a hüvelyeseket, ezek gazdagok rostokban, fehérjékben és egészséges zsírokban, ezért kiegyensúlyozottan biztosítják a szervezetünk számára nélkülözhetetlen energiát a nap folyamán.

Nem mozgunk eleget

A rendszeres testmozgás javítja a vérkeringésünket, így hatékonyabban jut el az oxigén és a tápanyagok a szervezetünk valamennyi pontjára. Ráadásul könnyebben el fogunk tudni aludni, tehát némi testmozgással pont kevésbé fogjuk magunkat fáradtnak érezni napközben.

Erről is az allergiánk tehet

Az allergiások 80%-a szerint a tüneteik sokkal erősebben jelentkeznek éjszaka, ez pedig sajnos megakadályozza a kielégítő időtartamú és minőségű alvást.

Forrás: Good Housekeeping

Megosztom barátaimmal

Szerkesztőink kedvencei

A hosszú alvás utáni fáradtság oka

A hosszú alvás utáni fáradtság oka

Hétvégén könnyen túlaludhatjuk magunkat.
6 fura dolog, amelyektől fáradtabbak lehetünk

6 fura dolog, amelyektől fáradtabbak lehetünk

A 3. pontot olvasva biztos, hogy elcsodálkozunk: erre eddig soha nem gondoltam!

Napi ajánlatunk

Top videók

Sonkás-bulguros töltött kaliforniai paprikák

Könnyű ebéd vagy vacsora a sütőből. A receptből az is kiderül, hogy miért érdemes elősütnöd a paprikát.

Almás rizsfelfújt

Őszi desszert, amely egy tartalmas leves után 2. fogásként is megállja a helyét.

Duplasajtos tepsis bucik

A hot dog kiflit akár így is felhasználhatod!