Marton Adrienn-nel, Pataky Péterrel és a hét gasztrobloggerrel mostantól még ízesebb az élet
A kép illusztráció

Pontot teszünk az ügy végére: valójában ennyi fehérjére van szükségünk

A 20-as számot jegyezzük meg..
2017. július 9.

Nehéz meghatározni, melyik tápanyagból mennyit kell fogyasztania egy embernek naponta; rengeteg tényezőt kell figyelembe venni. A fehérjével is ez a helyzet, hiszen az ideális napi bevitel függ a testsúlytól, az aktivitási szinttől, és az elérni kívánt fitness céloktól.

Most viszont a matematikának és az USA Mezőgazdasági Minisztériumának köszönhetően meghatározott adattal rendelkezünk. Az ajánlás szerint egy 19 évnél idősebb embernek (nőnek és férfinek egyaránt) átlagosan legalább 0,37 gramm fehérjét kell fogyasztania testtömeg-kilogrammonként (fontban mérve) naponta.

Azonban ez minimális követelmény. Azoknak, akik nem a lustaság hívei, és magasabb az aktivitási szintjük, több fehérjét kell fogyasztaniuk. Így számoljuk ki, mennyi proteint kell bevinnünk naponta:

Sok edzéshez: Ha legalább 4-5 nap sportolunk, az arányszámot 0,5-0,9 körülire kell feltolni. Tehát, ha 150 fontot nyomunk (kb. 68 kg), akkor napi 75-135 gramm fehérjét kell fogyasztanunk. A health.com szerint ez a mennyiség a legjobb az izomszövetek újjáépítésére a magas intenzitású edzések után.

Fogyáshoz: Adjunk több proteint a diétánkhoz – a napi kalóriabevitel 30%-át tegyék ki – és kevesebbet eszünk. Miért? Mert a fehérje sokkal jobban eltelít, mint a szénhidrát, és segít, hogy tovább érezzük magunkat jóllakottnak. Az arányszám itt 0,8-0,9, tehát egy 150 font súlyú embernek 120-135 gramm fehérje kell naponta.

Alacsony aktivitási szintűeknek: Nincs semmi szégyellnivaló a sportmentes életmódon, csak figyeljünk oda a bevitt tápanyagokra. Fehérje esetében a napi kalóriabeitel 10%-át kell, hogy kitegyék.  Érdemes viszont orvoshoz fordulni, ha gyakran vagyunk fáradtak, nyomott hangulatúak.

Bármely étkezéskor kb. 20 g fehérjét vigyünk be. Mutatjuk, ez mit takar:

85 g hal

85 g baromfi

85 g dióféle

3 tojás

2,5 csésze tej

2,5 csésze tészta

1,5 csésze bab

forrás: delish.com

Megosztom barátaimmal

Szerkesztőink kedvencei

Ez történik, ha túl sok fehérjét fogyasztunk

Ez történik, ha túl sok fehérjét fogyasztunk

Kiderült, hogy kellemetlen következményei lehetnek
Fehérjedús sajtos pogácsa

Fehérjedús sajtos pogácsa

"Egy kelesztés nélküli, néhány perc alatt összedobható recept, amiből finom, puha és nem utolsósorban magas fehérjetartalommal rendelkező pogácsa készül"

Napi ajánlatunk

Top videók

Sonkás-bulguros töltött kaliforniai paprikák

Könnyű ebéd vagy vacsora a sütőből. A receptből az is kiderül, hogy miért érdemes elősütnöd a paprikát.

Almás rizsfelfújt

Őszi desszert, amely egy tartalmas leves után 2. fogásként is megállja a helyét.

Duplasajtos tepsis bucik

A hot dog kiflit akár így is felhasználhatod!