Marton Adrienn-nel, Pataky Péterrel és a hét gasztrobloggerrel mostantól még ízesebb az élet

Otthoni ízek és családias hangulat – Megnyitott a Kemenes Cukrászda és Bisztró a Vámház körúton

2019. August 8.

Augusztus 4-én Kemenes Cukrászda és Bisztró nyílik Budapesten, a Vámház körút 9. alatt. Az immár harmadik egységét nyitó Kemenes családi vállalkozás alig egy évtized leforgása alatt vívott ki magának hírnevet a cukrásziparban. A Lipóti Pékségnek is beszállító vállalkozás 2015-ben nyitotta legelső önálló cukrászdáját. Elhivatottságuk és odaadó figyelmük a garancia arra, hogy az új, Vámház körúti üzlethelyiség hamarosan nem csak Klapka György egykori ékszerbirodalmáról, hanem saját jogán is híres lesz. A házias sütemények mellett meleg ebéddel is várják a betévedő vendégeket, a környéken élő és dolgozó emberektől a turistákig.

Klapka György által várt híressé, sokáig üresen állt, de hamarosan újra élettel telik meg a Vámház körút 9. alatt található üzlethelyiség. Itt nyitott meg ugyanis a legújabb Kemenes Cukrászda és Bisztró. A Kemenes filozófiája, hogy a bisztróként is üzemelő cukrászdában az emberek családias hangulatban kóstoljanak otthoni ízeket mindenféle tartósítószer, ízfokozó és térfogatnövelő nélkül csak természetes anyagokból. 

A családias hangulat nem csak a kinézetben és az ízekben jelenik meg, hanem magában a vezetésben is, hiszen Kemenes Edith, a cukrászda alapítója két lánya segítségével vezeti cégét, a sütés, főzés szeretetét pedig már az unokáknak is sikerült átadnia. A cukrászdában az olyan hagyományos sütemények mellett, mint a zserbó és az almás pite, a modern ízek kedvelői is megtalálhatják kedvenceiket macaron, sajttorta vagy akár gyümölcsös mousse formájában. Az édességek mellett meleg étel választékkal is találkozhatnak a vendégek. A könnyű fogások mellett a napi és heti menükben igazi hazai ízek köszönnek vissza a tányérról.

A családi cég csupán 8 éve indult, de 2012 júliusára a Kemenes Cukrász Manufaktúra Kft. már a Lipóti Pékség kizárólagos cukrásztermék beszállítója lett. Emellett önálló márkaépítésbe is fogtak, az első cukrászdájuk Biatorbágyon 2015 decemberében nyitott meg, alig két évre rá pedig már Budapest I. kerületében indultak a másodikkal. A Vámház körúti cukrászda a cég harmadik egysége, a munkálatokat az év elején kezdték el, a közel 700 négyzetméteres terület belsőépítészete és berendezése saját beruházással valósult meg.

A Kemenes márka mesébe illő története a mesékhez hűen egy óriási próbatétellel indult. A gazdasági válság Edith korábbi kereskedelmi vállalkozását sem kímélte, így az asszonynak az 50-es évei közepén kellett új utat keresnie magának. Elmondása szerint az első löketet egy barátja által mutatott „Kő az úton” című vers adta, bár Edith ezt a követ abban az időszakban inkább sziklának érezte. Bár rengeteg ötlet volt a fejében, Edith mindenképpen olyan dologgal szeretett volna foglalkozni, amiben örömét leli és szenvedéllyel tudja végezni. Mindig nagyon jól sütött-főzött, többen jegyezték meg neki az évek során, hogy ezzel kellene foglalkoznia. Edith számára a sütés mindig többet jelentett a jó ételnél, már édesanyja is kiváló háziasszony volt, ő maga már 12 éves kora óta főz. A vasárnapi ebédek, a karácsony, a húsvét, a házat átjáró mákos és diós sütemények illata Edith legkedvesebb emlékei közé tartoznak. Így jött az az ötlet is, hogy nyitni kéne egy olyan cukrászdát, ahol az emberek valódi otthoni ízeket kóstolhatnak barátaik és családtagjaik társaságában. „Éveken keresztül érlelődött a gondolat, hogy saját üzletet nyissunk, ahol megvalósulhat édesanyám álma, hogy saját üzletében értékesítse azokat a süteményeket, amiket ő alkotott.” meséli Edith lánya, Noémi. Bár édesanyjának volt cukrász végzettsége, inkább az életben szerzett tapasztalataira támaszkodva álmodta meg a cukrászdában kapható süteményeket.

A legújabb cukrászda dizájnja belsőépítész és grafikus szakemberek segítségével készült el, de a belső kialakítás során Edith ragaszkodott ahhoz, hogy a Kemenes jegyek, a marasztaló hangulat felismerhető legyen az új egységben is. „Fontos volt számomra, hogy családias, békés, meghitt, már-már bensőséges környezetbe érkezzen mindenki, aki egy kellemes zene és virágos asztal mellett jóízűen szeretné elfogyasztani a „nagymamás” sütiket, legyen szó barátnős csacsogásról, családi kávézásról, komoly üzletkötésről, kisebb rendezvényről vagy akár egy izgalmas randevúról” – meséli a cukrászda stílusáról Edith.

Edith a kezdetekben csupán öt emberrel dolgozott együtt. Lányai, az ügyvéd Tímea és a tanítónő Noémi, ha szükség volt rá, akkor bizony beálltak bejglit sütni. Noémi 3 évvel a cukrász manufaktúra megalakulása után, 2014-ben hivatalosan is csatlakozott a céghez. Tímea ügyvédként praktizál jelenleg is, de tapasztalatával fontos támasza a cég sikeres működésének és testvérével közösen végzik a budapesti cukrászdák irányítását, működtetését. Elmondása szerint akkora csodának tartotta azt, amit édesanyja létrehozott, hogy úgy érezte, ő is részt szeretne venni benne. A hölgyek gördülékenyen dolgoznak együtt, minden feladatot felosztanak egymás közt, Edithnek pedig mindig támadnak új ötletei, amiket meg is valósít. Nem is csoda, hiszen az életfilozófiája is ez: mindent ma és nem holnap!

A közös munka nem mehet a családi tradíciók rovására. Edith mindenekelőtt a családjából merít erőt. „Nálunk a család a legfontosabb, az összetartozás érzése nagyon erős. Annyira, hogy amikor a lányaim házasok lettek, úgy döntöttek, hogy közösen építkezzünk. Egy telek, külön egy-egy lakrésszel. Külön, de mégis együtt, és ezt nagyon élvezzük. A vasárnapi közös ebédek szentek és sérthetetlenek. Akármilyen rohanó világban élünk, erre muszáj időt szakítani” – meséli Edith, aki nagyon büszke két lányára és öt unokájára. 2011-ben a legelső süteményeket 3 éves unokái kóstolhatták először, akik jóízűen megették az egészet, így adva áldásukat a cég elindulásához. A büszke nagymama ma már saját konyháját is úgy alakíttatta át, hogy akár felvételek is készülhessenek, miközben unokáival együtt készíti a süteményeket.

A Kemenes család bízik abban, hogy hamarosan a Vámház körúton is kialakul a törzsközönség, és az emberek úgy szeretik az új cukrászdát, mint a korábbiakat. De a család sosem pihen, idén még egy kisebb egységet nyitnának a Böszörményi úton.

Megosztom barátaimmal

Szerkesztőink kedvencei

Napi ajánlatunk

Top videók

Sonkás-bulguros töltött kaliforniai paprikák

Könnyű ebéd vagy vacsora a sütőből. A receptből az is kiderül, hogy miért érdemes elősütnöd a paprikát.

Almás rizsfelfújt

Őszi desszert, amely egy tartalmas leves után 2. fogásként is megállja a helyét.

Duplasajtos tepsis bucik

A hot dog kiflit akár így is felhasználhatod!