Ötleteljünk! 3. rész – Tartós élelmiszerekből készült fogások is kerülhetnek a húsvéti asztalra
2020. April 6.Új sorozatunk a jelenlegi járványhelyzetre reflektál: a mindennapi főzéshez ad praktikus ötleteket, tanácsokat. Tudjuk, hogy minden élethelyzet más és más, a családok, közösségek eltérően próbálják átvészelni ezt a mindnyájunk számára nehéz időszakot. Tisztában vagyunk azzal is, hogy a bevásárlási lehetőségek nem egyformák, illetve az sem, hogy kinek mi lapul otthon a hűtőjében és a kamrájában. Mégis bízunk benne, hogy ötleteinkből tudnak szemezgetni olvasóink.
Sonka, keményre főtt tojás, friss retek, újhagyma, csemege és csípős torma: ezek az ételek biztosan nem hiányoznak majd legtöbbünk ünnepi asztaláról. A kalács most kérdéses, ez tény, hiszen sok forrásból lehet hallani, hogy szinte kinccsé vált az élesztő, olyan mértékben vásárolták és vásárolják fel az emberek. Persze, ha sikerült szerezni – vagy van kovászunk –, nincs is jobb egy frissen sült, foszlós, puha kalácsnál.
És mi a helyzet a tartós élelmiszerekkel? Hajlamosak vagyunk azt hinni, hogy az ezekből készült ételek csak a hétköznapokon állják meg a helyüket. Ám ha jobban belegondolunk, rájövünk, hogy ez egyáltalán nincs így. Számos húsvéti finomságba csempészhetünk belőlük, jöjjenek az ötletek.
1. Száraztészta és konzerv vagy mirelit zöldségek
Szinte kiáltanak a tésztasalátáért! A húsvéti sonka, sültek mellé remek választás a hideg tésztasaláta. A tejfölös alapú, majonézzel, mustárral kikevert öntetbe még a tormából is keverhetünk. És ne csak főtt tésztát forgassunk bele, mehet hozzá konzerv vagy főtt (fagyasztott) zöldség is.
2. Rizs
Köretnek sem utolsó a párolt vagy zöldséges rizs (ez utóbbinál ismét bevethetjük a mirelit vagy konzerv zöldségeinket), de tojással, fűszerekkel akár olajban sült rizsgombócok is készülhetnek. Ha pedig egyben sültnénk zöldségeket (gombát, cukkinit, padlizsánt), tölteléknek is remek választás.
3. További gabonák
Lehet, hogy pár csomag bulgur vagy kuszkusz is rejtőzik valahol a kamránk mélyén. Újhagymával, lila hagymával, olívaolajjal, friss mentával (hátha van otthon cserepes) különleges köretet készíthetünk, amely remekül passzol a báránysülthöz.
4. Halkonzerv
A sonkahegyek mellett elfér némi hal is, ugye? Készíthetünk belőle szendvicskrémet, tehetjük salátákba, hidegtálakra. A tonhalas kaszinótojás például nagyon-nagyon finom!
5. Hüvelyesek
A konzerv vagy főtt hüvelyesek laktató salátákba (is) kerülhetnek. Az egyszerű kevert saláta rögtön szintet lép, ha hozzákeverünk némi tetszőleges hüvelyest. A tojássaláta remek csicseriborsóval, és a lila hagymás babsaláta is percek alatt kész lesz, ha konzervből készítjük. A húsvéti reggelinél szintén szerepet kaphatnak: csak egy jó késes aprító, némi fűszer, tejföl vagy olívaolaj szükséges ahhoz, hogy pillanatok alatt finom kencéket varázsoljunk az asztalra.
6. Paradicsompüré
A paradicsomos tészta szuper választás hétköznapra. Viszont egy cseppet sem bonyolultabb az ünnepi ötletünk sem: fokhagymával, rozmaringgal, bazsalikommal főzzünk szószt – mintha csak a tésztához készítenénk –, és tálaljuk a frissen sült húsok mellé.
7. Befőtt
Ha van otthon egy konzerv őszi- vagy kajszibarackbefőtt, tegyük csak bátran bele a sütibe! A tavaszi desszertek alapvető összetevője a túró, a ricotta, joghurt, a mascarpone és a citrom, ezek pedig mind remekül harmonizálnak a barackkal. Lehet „nagyon húsvétiban” is gondolkodni, süssünk például tükörtojás sütit!