Marton Adrienn-nel, Pataky Péterrel és a hét gasztrobloggerrel mostantól még ízesebb az élet
Fotó: 123 RF

Ötleteljünk! 1. rész – Egyszerű finomságok rizzsel

2020. március 27.

Új sorozatunk a jelenlegi járványhelyzetre reflektál: a mindennapi főzéshez ad praktikus ötleteket, tanácsokat. Tudjuk, hogy minden élethelyzet más és más, a családok, közösségek eltérően próbálják átvészelni ezt a mindnyájunk számára nehéz időszakot. Tisztában vagyunk azzal is, hogy a bevásárlási lehetőségek nem egyformák, illetve az sem, hogy kinek mi lapul otthon a hűtőjében és a kamrájában. Mégis bízunk benne, hogy ötleteinkből tudnak szemezgetni olvasóink.

Legtöbbünk bevásárolt rizsből, legyen az hagyományos vagy főzőtasakos, fehér, barna vagy rizottórizs – hogy csak a legismertebb fajtákat említsük. Lássuk, mi mindent készíthetünk belőle!

1.Rakott ételek

A főtt rizs kevés tejföllel, tojással összekeverve számos rakott étel alapja lehet, hogy ne csak mindig tésztát együnk. Összekeverhetjük párolt zöldségekkel (bármilyen apróbb zöldségmaradék tökéletes hozzá: répa, brokkoli, borsó, illetve konzerveket is használhatunk), rétegezhetünk közé húsos ragut, de akár a nyáron eltett lecsóból is kerülhet a rizshez. A tetejére szórjunk sajtot, és már mehet is a sütőbe.

2.Leves

Hajlamosak vagyunk megfeledkezni a jó öreg rizslevesről. Pedig a belefőzött rizs a legegyszerűbb zöldséglevest is laktatóbbá teszi, és a maradék zöldségek szintén jól felhasználhatók hozzá.

3.Fasírt

A főtt rizs tojással, fűszerekkel, szükség szerint némi zsemlemorzsával összedolgozva remek fasírt alapanyag. Önmagában, salátával vagy mártogatóssal tálalva, feltétnek főzelékekhez és köretként is megállja a helyét. Ha van otthon tonhalkonzerv, egy egyszerű tonhalfasírtot is összedobhatunk.

4.Egytálételek

Ilyenkor egy egyszerű, hagyományos ízeket idéző étel annyira jól tud esni! Készítsünk például fűszerpaprikás-zöldséges rizses húst! De mondunk két nemzetközi példát is. A jambalaya hasonló étel, ám itt a hagymafélék és a hús (csirke, pulyka vagy akár kolbász – amit csak találunk) lepirítása után a nyers rizs kerül a fazékba, amely víz vagy alaplé fokozatos pótlásával, a többi hozzávalóval együtt puhul meg és fő készre. Szaftos, laktató! A serpenyőben készülő paella szintén jól variálható: zöldségekkel, hússal, hallal (vagy a fagyasztó mélyén megtalált tenger gyümölcseivel).

5.Felfújtak

Lehet sós és édes. A főtt, kihűlt rizst először tojássárgájákkal, majd pedig tojásfehérjehabbal keverjük össze, és simítsuk a kivajazott tepsibe. A sóshoz szuper választás a lepirított sonka és a füstölt sajt, az édes verzióhoz mehet cukor, vanília, mazsola vagy más aszalvány, lekvárral vagy sodóval tálalhatjuk.

6.Desszertek

A felfújtról már esett szó, de természetesen említsük meg a tejberizst és a gyümölcsrizst is! Lekvár, kompót, befőtt, friss gyümölcs egyaránt adható hozzájuk.

7.Kerek szemű rizs van otthon?

Jó hír, hogy az alapvetően rizottóhoz való rizs ugyanúgy használható felfújtakhoz, egytálételekhez, desszertekhez. Ha nem cél a pergős állagú rizs, nyert ügyünk van. Sőt! A krémes, rendkívül laktató rizottóvariációk, illetve a „másnapos”, maradék rizottóból készült, rántott rizottólabdák (arancini) csak ebből a rizsfajtából készíthetők el.

Megosztom barátaimmal

Szerkesztőink kedvencei

Tényleg jobb a barna rizs, mint a fehér?

Tényleg jobb a barna rizs, mint a fehér?

A válasz a cikkből kiderül!
Így készítsünk tökéletes rizst

Így készítsünk tökéletes rizst

Tuti tippek, hogy pergős legyen a végeredmény

Napi ajánlatunk

Top videók

Túrós-mustáros csavart rúd

Hétvégére vagy akár a gyereknapi bulira?

Harcsaburger

Kaporral és olajbogyós szósszal, finom harcsafiléből.

Sós rétesszendvicsek

Klasszikus szendvics helyett jöhet rétes uzsonnára?