Nyílnak a bodzavirágok! Idén se hagyjátok ki a gyűjtést, mutatjuk, hogy miért érdemes felkutatni a rejtett bodzabokrokat!
2019. May 27.Rövid ideig tart a szezon, most érdemes körülnézni a környéketeken. Mi hétvégén Budapest határában már mindenfelé láttunk kinyílt vagy éppen nyílófélben lévő bokrokat, így a jövő hetünk biztosan a bodzáról (is) fog szólni.
Miért egészséges?
Gazdag C- és B-vitaminban, illetve a nyár elején rendkívül fontos A-vitamin is bőven fellelhető benne. Vasat, káliumot, kalciumot szintén tartalmaz, így jó hatással van a vérképzésre, valamint segít a csontok épségének megőrzésében. Immunerősítő, vizelethajtó és vértisztító hatású, sőt még megfázásos betegségek esetén is bevethető, hiszen jól oldja a felső légúti hurutokat. Régen a bodzavirágból készült főzettel duzzanatokat is borogattak.
Hol, hogyan és mikor? Így gyűjtsük a bodzavirágot!
1. Próbáljunk minél messzebb kerülni a forgalmas autóutaktól. Igaz, hogy jóval egyszerűbb az út mentén kipattanni a kocsiból, de jobb „megküzdeni” a virágokért, így nem a szennyezett példányok kerülnek majd a konyhánkba.
2. Gyűjtsük kosárba vagy ládába, hogy a leszedett virágok a felhasználásig is kapjanak levegőt, ne zsúfoljuk szatyorba! Szintetikus csomagolóanyagban hamar elkókadnak, megfonnyadnak.
3. Csak az érett virágokat szedjük le! Érdemes minden nap figyelni, hogy mikor borul virágba a közelben található bodzabokor, hiszen a bimbók hashajtó hatásúak, és az ízük sem az igazi.
4. Fontos, hogy csak az ernyők kerüljenek a kosarunkba, a többi rész mérgező lehet!
5. Minél hamarabb használjuk fel a leszedett virágokat! Készítsük el frissen, vagy ha később szeretnénk felhasználni, szárítsuk meg száraz, hűvös helyen.
Kedvencünk, a rántott bodzavirág
Szörp, szirup és tea, italok terén nincs új a nap alatt, sőt, aki szeretné, még alkoholos likőrt is készíthet a leszedett bodzavirágokból. A mi kedvencünk azonban egy isteni desszert, a rántott bodzavirág.
Hozzávalók (4 személyre):
kb. 15 db friss bodzavirág
2 db tojás
1/2 biocitrom lereszelt héja
1 csipet só
1 evőkanál cukor
1 zacskó vaníliás cukor
kb. 1,5 dl szódavíz
15-17 dkg liszt
bő olaj a sütéshez
fahéj, méz vagy porcukor a tálaláshoz
A bodzavirágokat alaposan kirázzuk és megtisztítjuk: folyó víz alatt megmossuk, majd óvatosan szárazra töröljük.
A tojásokat kikeverjük a lereszelt citromhéjjal, a csipet sóval, a kétféle cukorral, a szódavízzel és a liszttel. Jó sűrű tésztát kell kapnunk, a szódavíz és a liszt pontos mennyisége függ a tojások nagyságától.
A friss bodzavirágokat egyenként a palacsintatésztába mártjuk, majd közepesen forró olajban aranysárgára sütjük. Tálalásig konyhai papírtörlőre szedjük.
Fahéjjal, mézzel vagy porcukorral tálaljuk.