Ezért ne állva tároljuk a boros palackot
A bor tárolásából adódik, hogy a parafadugó kis darabkái az italunkban landolnak kinyitás után. A boros palackot mindig vízszintesen kell tárolni, így a bor érintkezik a dugóval, tehát az nem szárad ki. Ezt tanácsolja Joanna Simon borkritikus és szakértő.
Az álló tárolás során a bor nem érintkezik a dugóval, így az kiszárad, a letöredezett darabkák pedig ott úszkálnak majd az italunkban. A széttöredezés természetes dolog, de megelőzhetjük a megfelelő tárolással. Továbbá a dugóhúzónk sem mindegy, hogy milyen. „Az éles, hegyes végűek hajlamosabbak törni a parafát, így válasszunk lekerekített végű dugóhúzót.” – javasolja Simon.
A dugóízű bor kifejezést a kellemetlen szagú, rossz ízű borra használjuk, de köze van magához a parafához is, hiszen azt gyakran erős kémiai vegyület kerül bele feldolgozás útján. Ez a vegyület sajnos a borunkba is bejuthat. A dugóízű bor már nem javítható fel, de megelőzhető: csavaros dugók használatával, és a boros palack vízszintes tárolásával.
forrás: Delish