Marton Adrienn-nel, Pataky Péterrel és a hét gasztrobloggerrel mostantól még ízesebb az élet

Az igazság a borban található szulfitokról

Biztonságos?
2017. június 6.

Nemcsak az olcsóbb borok tartalmazzák, hanem mindegyik. A szulfitok a természetes kén egyik formái, arra használják, hogy megakadályozzák az élelmiszerek és a borok minőségének romlását. Tehát szulfitok nélkül az üveg Pinot Noirunk már a kinyitást követő napon megromlana. A szulfitok kialakulása az erjedés következtében természetesen is megtörténik, tehát kezdetektől fogva található szulfit a borban.

Sokan úgy tudják, hogy az európai borok szulfitmentesek. Ez tévedés: ugyan úgy tartalmazzák, csak épp a címkén nincs feltüntetve – egyedül az Egyesült Államokban írják elő ezt a sajátos címkézést. A borászok évszázadok óta használják a szulfitot. Az, hogy mennyit tartalmaz egy üveg, az a termék előállítón múlik, de többnyire 40-80 mg/l-t.

Fontos tudni, hogy több élelmiszer is tartalmazza, de ezt nem kötelesek feltüntetni a címkén. Ilyen ételek például: palackozott citromlé, melasz, savanyúság, friss gomba, juharszirup, aszalt gyümölcsök, különféle sajtok.

Csak akkor kell odafigyelni a szulfitokra, ha komoly allergiánk van, mely asztmás reakciót is kiválthat. De ha mégis aggódnánk miatta, létezik egy anyag, mellyel a szulfit eltávolítható a borból: a hidrogén-peroxid. Néhány csepp H2O2 oxidálja a szulfitokat, ezzel hidrogén-szulfáttá alakítja őket, mely nem váltja ki az allergiás reakciót. A borfogyasztás után tapasztalt fejfájásért viszont a szulfitoknak vajmi kevés köze van. Inkább a hisztamin a hibás, mely inkább a vörösborban fordul elő.

forrás: popsugar.com

Megosztom barátaimmal

Szerkesztőink kedvencei

14 egyszerű trükk, amit minden borimádónak ismernie kell

14 egyszerű trükk, amit minden borimádónak ismernie kell

Nyitás, hidegen tartás, tárolás, vásárlás – mindenre van hack!
A bor fogyaszt. Ez komoly? Igen, a bor fogyaszt. Juhéééé!!

A bor fogyaszt. Ez komoly? Igen, a bor fogyaszt. Juhéééé!!

Most már tudományosan igazolt tény: a bor segít a súlyvesztésben. Persze van feltéve, ha... de az nem is olyan szörnyű, simán vállalható!

Napi ajánlatunk

Top videók

Sonkás-bulguros töltött kaliforniai paprikák

Könnyű ebéd vagy vacsora a sütőből. A receptből az is kiderül, hogy miért érdemes elősütnöd a paprikát.

Almás rizsfelfújt

Őszi desszert, amely egy tartalmas leves után 2. fogásként is megállja a helyét.

Duplasajtos tepsis bucik

A hot dog kiflit akár így is felhasználhatod!