Ne hagyd veszni a nyári almát! – Tuti tippek a felhasználásához
2021. August 11.Augusztus tájékán beindul a nyári alma szezon. Akinek van saját fája, vagy van a szülői háznál nyárialma-fa, pontosan tudja, hogy milyen nagy kincs ez a gyümölcs ebben az időszakban.
Rendkívüli rostforrás, tele van vitaminnal és ásványi anyaggal. Nem véletlen a közmondás: „napi egy alma az orvost távol tartja”. Jótékony hatással van az emésztésre, a belekre, jó a májnak, a bőrünknek. Méregtelenítő, vértisztító hatású. Tehermentesíti a vesét, jó a köszvényre. Fogyókúrázók is fogyaszthatják. Kiváló vitaminforrás.
A nyári almáról tudni kell, hogy nem télálló. Emiatt kicsit alulértékelt, hisz viszonylag gyorsan el kell fogyasztani. Sokat bíbelődni nem érdemes a tárolásával, mert 1-2 hónapon belül érkeznek a télálló fajták. Egyébként eláll néhány hónapot a kamrában, de nagyon rövid idő alatt elöregszik az íze és az állaga. Gyakorlatilag élvezhetetlen lesz. Cserében amikor szezonja van, kifejezetten zamatos, friss, üde, roppanós. Ezt az ízvilágot a téli alma máshogy tudja.
Na, de mire tudjuk felhasználni, ha sok van belőle? Először is frissen és nyersen fogyasszunk belőle minél többet. Nem csak magában. Gyümölcssalátákba, sőt zöldséges, sós salátákba is kitűnő. Felhasználható hideg és meleg szendvicsekhez is. Egyik kedvencem az almás melegszendvics: a megvajazott kenyérre teszek egy vékony szelet érleltebb sajtot, ráhelyezek vékonyan néhány almaszeletet, majd újabb szelet sajt a tetejére, és már mehet is a forró sütőbe. Mindez camembert vagy füstölt sajttal is tökéletes. Sőt!
Ilyenkor van ideje a különböző almamártásoknak. Sültek mellé szuper választás lehet egy friss ízvilágú almaszósz. Fűszeres párolás vagy főzés után szimplán csak pürésítéssel, vagy akár tejszínnel való selymesítéssel érhető el a megfelelő állag. A fahéj tökéletes fűszer az almához, de néha vonatkoztassunk el tőle, és próbáljunk ki más fűszereket. Illik hozzá a szegfűszeg vagy a kardamom is. Furcsán hangozhat, de a római köménnyel szintén ideális társak.
Falusi emlékeimben még él a nyárialma-főzelék. Bizony-bizony, apróra vágva és tejfölösen habarva. Ha már főzelék, természetesen a gyümölcslevest se hagyjuk ki a felsorolásból. Önmagában vagy más gyümölccsel kombinálva.
És a sütemények! Isteni almás pite készíthető belőle. Na, ilyet télen már nem nagyon lehet csinálni, a nyári almából készült pite külön kategória. Egyéb kevert süteményekhez, galette-hez is kiválóan használható.
A frissen felhasználhatóság körét nagyjából kitárgyaltuk. És még mindig van a fán, mi legyen vele? Használjuk dzsemekhez. Önmagában nem az igazi, de más gyümölcsökkel keverve nagyon finom. Próbáljuk ki szederrel, őszibarackkal, nektarinnal. Vagy aminek épp szezonja van mellette. Akik szeretik az alkohollal megbolondított dzsemeket, azoknak a nyári alma pont jó lesz egy kis kísérletezéshez.
Lepárolva egyébként fagyasztható, kiolvasztás után leginkább szószokhoz vagy süteményekhez tudjuk felhasználni. Van, aki a lepárolt, reszelt almát fűszeresen teszi el üvegbe. Hőkezelést igényel a művelet, azzal biztosított az eltarthatósága.
Készíthetünk belőle indiai csatnit, azaz különleges fűszeres mártogatóst is. Akár frissen, akár télálló verzióban.
Használjuk ki a szerencsénket, ha van saját nyárialma-fánk, vagy épp a szomszédunktól kapunk ajándékba egy ládányit!