Marton Adrienn-nel, Pataky Péterrel és a hét gasztrobloggerrel mostantól még ízesebb az élet
Fotó: 123RF

Mitől barnulhatnak be a szobanövények levelei?

2022. November 26.

Rendkívül bosszantó érzés, ha a nagy fokú odafigyelés és gondoskodás ellenére is megtörténik a baj: a látszólag makkegészséges szobanövény levelein csúnya barna foltok jelennek meg. Vajon mi okozza ezt? Tehetünk valamit, hogy elkerüljük a problémát?

Víz vagy pára hiánya

Ha a leveleken száraz, töredezésre hajlamos, sötét vagy barna részek jelennek meg, különösen a levél hegye felé, valószínűleg gyakrabban kellene öntöznünk a növényt. Nézzük meg, nedves-e a földje, és lassan, fokozatosan kezdjük gyakrabban locsolni.

A páratartalom alacsony szintje is lehet az ok. A trópusi eredetű szobanövények magasabb páratartalmat kedvelnek, mint ami az otthonainkban megszokott. Ez különösen igaz, ha télen bekapcsoljuk a fűtést, ugyanis akkor még szárazabb lesz a levegő. Tegyük a különböző növényeinket egymás közelébe, mert így ahogy az egyik a levelein keresztül nedvességet veszít, azt a többi a közelében fel tudja használni. Esetleg rakjuk a növények cserepét tálcákba, amelyekbe kavicsot szórunk és vizet töltünk.

Tipp: Van egy csodanövény a kertünkben, amiről nem is tudjuk, mi mindenre jó!

Tápanyaghiány

Ha égettnek tűnnek a levelek szélei vagy elszíneződnek sötétzöldre, esetleg vöröses lilára, az a foszfor hiányára utaló jel. A kálium hiánya esetén sárgás vagy barna elszíneződést figyelhetünk meg a levelek szélein vagy a régebbi leveleken.

A cserepes növények esetén tegyünk lassan oldódó műtrágyát a virágföldbe. Minden locsoláskor felszabadul egy kevés műtrágya, és ez állandó tápanyag-utánpótlást jelent a növénynek. A különböző tápoldatok szintén segíthetnek a már elültetett növényeken.

Forrás: Reader’s Digest

Kapcsolódik:

Ez a 3 dolog a kamrából a növényeinket is szebbé varázsolja

Megosztom barátaimmal

Szerkesztőink kedvencei

Napi ajánlatunk

Top videók

Sonkás-bulguros töltött kaliforniai paprikák

Könnyű ebéd vagy vacsora a sütőből. A receptből az is kiderül, hogy miért érdemes elősütnöd a paprikát.

Almás rizsfelfújt

Őszi desszert, amely egy tartalmas leves után 2. fogásként is megállja a helyét.

Duplasajtos tepsis bucik

A hot dog kiflit akár így is felhasználhatod!