Marton Adrienn-nel, Pataky Péterrel és a hét gasztrobloggerrel mostantól még ízesebb az élet
Fotó: 123RF

Ez a 3 dolog a kamrából a növényeinket is szebbé varázsolja

2022. June 29.

Ha ráférne egy kis extra ápolás a szobanövényeinkre, vagy valami kártevő rágja a konyhakertünk lakóit, nem kell rögtön a kertészetbe rohanni drága növényvédőszerekért, kártevőirtókért. Érdemes először a kamrában szétnézni, ugyanis több hétköznapi dolog is segítségünkre lehet növényeink talpra állításában.

 

Szódabikarbóna

A szódabikarbóna rengeteg mindenre használható a háztartásunkban. Gombaölő tulajdonsága révén növényvédőszernek is bevethető, tehát ha azt vesszük észre, hogy sűrű fehér háló jelenik meg a növényeinken, keverjünk össze 1 teáskanálnyi szódabikarbónát 1 evőkanál növényi olajjal egy literes permetezős palackban, majd töltsük tele vízzel. Alaposan rázzuk össze, majd fújjuk le a növényeinket 3-5 napon át minden kora reggel. A lényeg, hogy hamar nekiálljunk a kezelésnek, nehogy túlságosan elterjedjen a gomba.

 

Témába vág: Ezt a 7 hibát gyakran elkövetik a kezdő kertészek 

 

Csilipaprika

Ha a környék macskái macskaalomnak nézik, vagy különböző állatok dézsmálják meg a veteményesünket, a távoltartásukra jó természetes megoldás lehet a csípős paprika. Aprítsunk fel 5-6 csili- vagy erős paprikát, majd áztassuk be annyi növényi olajba, hogy ellepje. Az így nyert fűszeres olajat oldjuk fel 3-4 liter vízben. Ezt a vizet töltsük aztán szórófejes flakonba, és permetezzük be a talajt a növényeink körül, vagy magukat a növényeket. Utóbbi esetben készüljünk fel arra, hogy például a salátafélék csípősek lesznek, ami persze nem feltétlenül jelent hátrányt.

 

Sör

Tudod, kik találják még ellenállhatatlannak a sört egy forró nyári nap végén? A meztelen csigák. Egyszerűen nem tudnak nemet mondani egy sörcsapdára! Este, amikor elkezdenek aktivizálódni, töltsünk meg pár konzervet sörrel, és helyezzük el a kertünkben, különösen az olyan növények közelébe, amelyeket kedvelnek a csigák. A csigák szerencsére nem túl válogatósak, nem kell nekik spéci kézműves sör, a legolcsóbb is megfelel nekik.

 

Kapcsolódik: 

Garantált a nevetés! Fellázadnak a kerti növények a német Hornbach reklámjában

 

Forrás: the kitchn

Megosztom barátaimmal

Szerkesztőink kedvencei

Napi ajánlatunk

Top videók

Sonkás-bulguros töltött kaliforniai paprikák

Könnyű ebéd vagy vacsora a sütőből. A receptből az is kiderül, hogy miért érdemes elősütnöd a paprikát.

Almás rizsfelfújt

Őszi desszert, amely egy tartalmas leves után 2. fogásként is megállja a helyét.

Duplasajtos tepsis bucik

A hot dog kiflit akár így is felhasználhatod!