Marton Adrienn-nel, Pataky Péterrel és a hét gasztrobloggerrel mostantól még ízesebb az élet
fotó: 123rf

5 dolog a konyhából, ami a kertbe ásva szuper termést hoz

2022. April 5.

Aki konyhakertet tart fenn, az tudja, hogy a bolti komposzt és a trágya nem olcsó mulatság, márpedig a növényeknek kell a tápanyag. Éppen ezért aztán érdemes átgondolni, mi az, ami amihez egy fillért se kell költenünk… 

A tojás

Nem újdonság, hogy a tojáshéj komposztálható, azt azonban kevesen tudják, hogy maga a tojás egészben is nyugodtan mehet a földbe. A többség természetesen a törött vagy épp megzápult tojásokat áldozza a célra, de ha jobban belegondolunk, még a mai tojásárak mellett is olcsóbb tojással pótolni a komposztot, mint 5-6 ezer forintokért 30-40 kiló zacskós komposztot vásárolni a mezőgazdasági, kertészeti boltokban. A tojás magnéziumban, cinkben, nátriumban gazdag, földbe helyezés után egy hónappal már mehet a tetejére a paradicsompalánta, ami különösen hálás lesz a törődésért. 

A konyhai maradékok

Még ha nem is komposztálsz a lakásban (már erre is van persze lehetőség), a növényi hulladékot érdemes külön zacskóba gyűjtened, hogy aztán könnyedén a kertedbe áshasd a maradékot. A húst és a tejtermékeket kerüld, hiszen lassan bomlanak le, de a többi nagyjából egy év alatt humusszá válik, legfeljebb néhány tojáshéjjal találkozol a földben. 

Egy picit a komposztálás alapjairól: Komposztáljunk! Miért jó ez nekünk, hogyan kezdjünk bele?

Tealevél

Gondoltad volna, hogy a tealevélben kétszer annyi nitrogén, kálium és foszfor van, mint a kávézaccban, de magnéziumban és cinkben is igen gazdag? Pedig így van, éppen ezért a növényink garantáltan imádni fogják a friss tealeveleket- és filtereket maguk alatt. 

Kávézacc 

Viszonylag ismert trükk, aminek más előnye is van: remekül elfedi a kellemetlen szagokat is. Fontos azonban, hogy ne vigyük túlzásba a kávézacc kerti használatát, túl nagy mennyiséget soha ne tegyünk egy helyre, mert ezzel akár növények tápanyag felszívóképessége is gyengülhet. 

 Tudtad? Nem csak komposztra és kozmetikai célra jó a kávézacc!

Kipusztult, elszáradt növények

Lehullott falevelek, elhervadt virágcsokrok, lenyírt fű, gyomok, kipusztult szobanövények… nem feltétlenül a konyhában terem, de a ház körül biztosan akad ezekből nagyobb mennyiségben. Ezek szintén nyugodtan mehetnek a növények alá, ha már nem magzanak, egészen biztosan kiváló zöldtrágya válik belőlük. 

Még egy ötlet: 

Ezt az egyszerű házi komposzt elegyet biztosan meghálálja a kiskerted

Forrás: Youtube.com, Self Sufficient Me

Megosztom barátaimmal

Szerkesztőink kedvencei

Könyvajánló: Zia Allaway: Konyhakert a lakásban

Könyvajánló: Zia Allaway: Konyhakert a lakásban

Nincs kerted? Semmi baj! Ez a könyv megmutatja, hogy lakásban is bátran termeszthetsz finom és egészséges ehető növényeket.

Napi ajánlatunk

Top videók

Sonkás-bulguros töltött kaliforniai paprikák

Könnyű ebéd vagy vacsora a sütőből. A receptből az is kiderül, hogy miért érdemes elősütnöd a paprikát.

Almás rizsfelfújt

Őszi desszert, amely egy tartalmas leves után 2. fogásként is megállja a helyét.

Duplasajtos tepsis bucik

A hot dog kiflit akár így is felhasználhatod!