Mit válasszunk az étteremben, ha épp diétázunk?
Az életmódváltás vagy diéta viszonylag könnyűnek tűnhet egészen addig, amíg olyan szituációba nem kerülünk, hogy nem tudjuk a saját magunk által elkészített fogásokat enni. Ha valamilyen alkalom adtán étteremben kell ennünk, könnyen pánikba eshetünk. Pedig aggodalomra semmi ok, éheznünk itt sem kell és a diétánkat sem kell feltétlenül megszegnünk, egyszerűen csak okosan kell választanunk.
Ha már egy előre megbeszélt vacsoráról van szó például, sokan hajlamosak egész nap koplalva „készülni rá”, hogy utána lelkiismeret furdalás nélkül falatozhassanak. Ez sajnos nem a legjobb taktika, hiszen ha nem eszel előtte semmit, estére annyira megéhezel, hogy jó eséllyel mindent befalsz majd, ami csak eléd kerül. A tanácsom inkább az, hogy legyen előtte 2-3 könnyedebb étkezésed, leginkább fehérjében gazdagok, visszafogva kicsit a zsír- és szénhidrátfogyasztást, mivel valószínűleg ezek a tápanyagok lesznek majd túlsúlyban az éttermi fogásban.
Amint elérkezik a vacsora időpontja, ha van rá lehetőséged, válassz egy zöldséges csirkelevest (semmiképpen sem krémlevest) tészta nélkül. Ebben valószínűleg nem lesz semmilyen felesleges hozzáadott anyag, és a meleg folyadék eltelít majd annyira, hogy a második fogásnál már könnyebb legyen mértéket tartani.
Főételnek válassz valamilyen sovány fehérjeforrást, csirkét, pulykát vagy halat, lehetőleg roston vagy grillen elkészítve. Ha az étlapon esetleg csak rántott és rakott ételek szerepelnek, akkor is megpróbálhatod kedvesen megkérni a pincért, hogy készítsék el neked natúr módon, minimális zsiradékban sütve. Ez a legtöbb étterem számára nem jelent plusz fáradtságot. Köretnek kérj friss salátát, amihez az öntetet kérd külön tálkába. Mivel legtöbbször sajnos tejfölös és majonézes öntettel keverik össze a zöldségeket, így hamar elvesztik „diétabarát” jellemzőjüket. Választhatsz párolt zöldségeket is, itt viszont azt érdemes jelezni, hogy vaj helyett vízben párolják meg, ha van rá lehetőség.
+1 Tipp
Az egész vacsora során fogyassz bőven vizet, legalább 3 dl-t. Mivel az éttermekben sajnos legtöbbször túlzott mennyiségű sót használnak, ez folyadék hiányában könnyen vízvisszatartást okozhat a szervezetben, ezt pedig a megfelelő folyadékbevitellel tudjuk ellensúlyozni.