Mit tegyünk, ha túl csípőset ettünk? Ezekkel az ételekkel hűsíthetjük torkunkat
2020. September 15.Sokan szeretjük a csípős fogásokat – mind készíteni, mind pedig fogyasztani. Néha azonban előfordul, hogy főzőcskézés közben elszámoljuk magunkat, az ételünk pedig nem „pikáns”, hanem sokkal inkább „égetően csípős” lesz. Vagy egyszerűen szedünk még egy tányérral, mondván, bírjuk mi ezt. Ha kiderül, hogy mégis túl sok volt a jóból, legyen a kezünk ügyében az alábbi italokból. És még egy érdekesség: a sima ivóvíz ilyenkor nem a legtutibb választás.
Miért nem segít a víz?
A forró fűszerek, szószok és élelmiszerek csípős hatását egy olajos állagú anyag okozza, amely nem oldható vízben. Így egy pohár tiszta ivóvíz csak pillanatnyi enyhülést okoz, az égető érzést kiváltó anyag viszont ott marad a szánkban. De akkor mit igyunk?
Tej
Az egyik legismertebb módja az égető fájdalom csökkentésének a tejivás. Azért működik, mert a csípős ételek egy kapszaicin nevű anyagot tartalmaznak, amely az idegvégződéseinkhez tapad. A tejben viszont kapszaicint semlegesítő kazein található.
Joghurt
Kémiai szempontból ugyanúgy fejti ki hatását, mint a tej, csak még jobb, mert preventív jelleggel is fogyaszthatjuk. A csípős étel előtt elkanalazott joghurt ugyanis egyfajta védőréteget képez a szánkban.
Tea
Jó hír a laktózérzékenyeknek, hogy nem csak tejtermékekkel vehetjük fel a harcot a túl csípős ételekkel szemben. De ne legyen túl forró az italunk!
Mindezek mellett egy falat kenyér vagy puffasztott rizs is segíthet, ha éppen az van kéznél.
Forrás: Tips and Tricks