Marton Adrienn-nel, Pataky Péterrel és a hét gasztrobloggerrel mostantól még ízesebb az élet

Ezért tolerálják egyesek jobban a csípős ételeket

2017. május 18.

Míg egyes emberek könnyedén elrágcsálják a legerősebb csípős paprikát, addig mások a gyenge jalapenotol is könnyeznek. Ez a fűszer toleranciától függ,amely egyénenként eltérő. 

Állítólag a csípős ételek jók a szervezetünknek, a tudósoknak azonban csak ötleteik vannak arra, mitől függ, hogy valaki jobban tolerálja ezeket az ízeket. Az egyik ok lehet, hogy egyes emberek születésüktől fogva az átlagnál kevésbé érzékenyek a fűszerekre. A csípősséget a TRPV1 nevű szenzoros receptor érzékeli. A TRPV1 egy fehérje, mely fizikai hőmérsékletre adott válaszreakcióban nyílik ki, vagy akkor, ha tüzes molekulák (pl.:kapszaicin) kapcsolódnak hozzá. Ezért érezhetjük egy falat jalapenotól, hogy lángol a nyelvünk. Azok a génszekvenciák, melyek felépítik a TRPV1 proteint, minden embernél mások, így lehet az, hogy az egyes receptorok jobban reagálnak másoknál.

A másik verzió, hogy egy ember képes az ingerküszöbét feljebb tornázni azzal, hogy szándékosan csípős (és egyre csípősebb) ételeket fogyaszt. Ezzel érzéketlenné teszi a TRPV1 fehérjéit, így egyre több kapszaicint kell fogyasztania, hogy csípősséget érezzen.

Egy tanulmány egyenesen a személyiségtípushoz kötötte a csípősség tolerálását. A kutatásban azok a fiatalok, akik azt állították, hogy szeretik a fűszeres ételeket, többnyire szenzációhajhászok – keresik a kalandokat. A kutatók azt állították, az is lehetséges, hogy akik szellempaprikákat eszegetnek, pusztán mazochisták. Egyszerűen szeretik a csípős ízeket, hozzászoktak a fűszerekhez.

forrás: huffingtonpost.com

Megosztom barátaimmal

Szerkesztőink kedvencei

Csípős babos tortilla

Csípős babos tortilla

Ha váratlan vendégek érkeznek hozzám, és gyorsan kell valami finomat prezentálni...
Grillcsirke csípős-savanyú kukoricasalátával

Grillcsirke csípős-savanyú kukoricasalátával

Ez pikáns, csípős, szójás a kukoricasaláta pillanatok alatt elkészül. Egy gyors hétköznapi ebédre grillcsirke mellé is tálalhatjuk, de a grillezős estén is tökéletes kísérője a húsoknak.

Napi ajánlatunk

Top videók

Tojásos burgonya

Egyszerű, laktató fogás, ami mellé elég salátát, savanyúságot tálalnod.

Halas melegszendvics

A megszokott tonhalkonzerv helyett ezúttal tengeri halfiléből.

Olívás-fetás csirke

Villámgyors ebéd, ha nincs sok időd főzni.