Marton Adrienn-nel, Pataky Péterrel és a hét gasztrobloggerrel mostantól még ízesebb az élet
Fotó: 123 RF

Mit kezdjünk a rossz evő gyerekkel?

2021. March 2.

Nincs is nagyobb csapás egy válogatós gyereknél! Szülők garmadája küzd a gyomorszorító érzéssel, amit egy étkezés közeledte okoz. Állandó stressz, könyörgés, harc, kudarcélmény. (Bónuszként pedig ott a letaglózó valóság, amikor a gyorséttermi/óvodai kaját úgy tolják magukba, mintha otthon sosem kapnának enni.)

A példamutatás legyen az első!

Sokszor hajlamosak vagyunk beleesni abba a hibába, hogy amíg a gyerek eszik, gyorsan elpakolunk, elmosogatunk, megírunk pár e-mailt. Pedig a gyerekek számára a szülő az első számú minta, folyamatosan másolnak. Ha nem látja, hogy te is rendszeresen megeszed a vacsorádat, ő miért tenné?!

Dugd el az alapanyagokat!

Sok gyereknél kiveri biztosítékot, ha zöldséget, bármi pirosat, kereket vagy keményet találnak az ételükben. Igen, ezek rendkívül bosszantó rigolyák, és meg is nehezítik az amúgy is mindig terítéken lévő „mit a fenét főzzek?!” problematikáját. Ilyenkor nem marad más, mint hogy megpróbáljuk eldugni ezen alapanyagokat. Például a zöldségeket reszeld bele a megszokott fasírt receptedbe, vagy keverj egy kis almaszószt a gyerek reggeli joghurtjába. Így lassan de biztosan hozzászokik az ízekhez, és később, amikor nyitottabbá válik majd kísérletezni, könnyebben barátkozik meg velük.

Fotó: 123 RF

Vond be a főzésbe!

A gyerekek imádnak felnőttes dolgokat csinálni. Ha együtt intézitek a bevásárlást, majd a főzés során is kuktáskodhatnak, nagyobb eséllyel lesznek izgatottak a végterméket illetően.

Ne erőltesd!

Ez a legnehezebb. Mindig add meg a lehetőséget a gyerek számára, hogy kóstoljon, de ha csak a kukoricát eszi meg a tányérról és semmi mást se kapd fel a vizet! Fontos, hogy ne negatív érzéseket társítson az étkezéshez.

Tudjuk, hogy nehéz egy rosszul evő gyerekkel, de hidd el, a kitartó munka (sok év alatt ugyan, de) meghozza a gyümölcsét (akár szó szerint is)!

Megosztom barátaimmal

Szerkesztőink kedvencei

Egyben sült fasírt zöldségekkel

Egyben sült fasírt zöldségekkel

Főételnek és főzelékekhez feltétnek is szuper lesz.

Napi ajánlatunk

Top videók

Sonkás-bulguros töltött kaliforniai paprikák

Könnyű ebéd vagy vacsora a sütőből. A receptből az is kiderül, hogy miért érdemes elősütnöd a paprikát.

Almás rizsfelfújt

Őszi desszert, amely egy tartalmas leves után 2. fogásként is megállja a helyét.

Duplasajtos tepsis bucik

A hot dog kiflit akár így is felhasználhatod!