Mit adjunk a gyerekeknek? Ezeket a pulykás finomságokat az egész család szeretni fogja
2020. April 3.Az otthon töltött idő próbára teszi a szülők türelmét és kreativitását. Mindennapos kérdés, hogy mit adjunk enni a kicsiknek? A pulykahús nagy kedvenc lehet, egy-egy klasszikus finom étellel mosolyt csalhatunk a gyerekek arcára.
Se menza, se étterem, otthon ülni és mindennap friss ételt varázsolni bizony nehéz, de akár ki is használhatjuk a megváltozott lehetőségeinket. A Gallicoop szakértői szerint jó közös időtöltés lehet együtt főzőcskézni a gyerekekkel, megismertetni őket egyes alapanyagokkal és konyhai fogásokkal. Akár környezetismeret órának is felfoghatjuk a konyhában való kísérletezést!
Pulykamellsonka reggelire
A legtöbb felvágottnál jóval egészségesebb a színtiszta húsból készült pulykamellsonka. A recept egyszerű: a kenyeret megvajazzuk, rá egy szelet sonka, és jöhet a dekoráció: retro hangulatú reggelit készíthetünk egy kis uborkával, pár csepp majonézzel, és akár mosolygó arcot is rajzolhatunk a krémből. Jó sok energiával tölti fel a gyermeket, de nem pörgeti fel, mint a cukor. Már indulhat is a tanulás!
Bolognai vagy lasagne ebédre
A klasszikus olasz fogást sertéshúsból készítik, pedig mennyivel egészségesebb darált szárnyasból! A gyerekek imádják, a menzán is az egyik legkelendőbb fogás, tuti nem landol a kukában. Az eredeti ragu zöldségeit két órán át főzik, ez a répából, zellerből és paradicsomból álló ragu befőttesüvegben tartósítható, és elég lekapni a polcról, hogy húst keverjünk hozzá, és frissen kifőtt tésztával tálaljuk (vagy lasagnét süssünk belőle).
Rántott hús, ahogy a nagyi csinálná
A nagyszülők most messze vannak, kénytelenek leszünk mi bevállalni a rántott húst, ami az együtt töltött vasárnapi ebédekre emlékezteti a kicsiket. Válasszunk sovány szárnyast, például Gallicoop pulykamellet, melyet könnyedén kiklopfolhatunk. A panírba tehetünk többféle magvat is. Az elkészítésbe bevonhatjuk az iskolásokat, hiszen ki ne örülne, ha kipróbálhatná a liszt-tojás-prézli trióba mártogatást? És ha sikerült, beírhatunk egy képzeletbeli ötöst a képzeletbeli naplóba.
És a maradék?
A maradék húsok új életet nyerhetnek egy pizzán vagy egy könnyű tésztában. Az olaszok nem divatból, hanem praktikumból találták fel az egyik legnépszerűbb ételt, ami a föld minden pontján népszerű. A pizzakenyérre vagy egy tésztába mehet minden, amiből már csak egy kicsi van. Ideje kreatívan gondolkodni az ételkészítésről, és felébreszteni a bennünk rejlő praktikus és takarékos háziasszonyt.
Receptajánló
Pulykás lasagne falatok
Hozzávalók: 1 csomag pulyka darált hús, 1 fej vöröshagyma, 1 fej fokhagyma, 1 evőkanál sűrített paradicsom, 1 doboz (400 g) hámozott, darabolt paradicsom (konzerv), só, bors, oregánó, olívaolaj, 1 doboz lasagne tészta, 2 x 125 g mozzarella
A vöröshagymát és a fokhagymát meghámozzuk, felaprítjuk, olívaolajon megdinszteljük, sózzuk, borsozzuk. Hozzáadjuk a húst, és kevergetve megpirítjuk. Oregánóval fűszerezzük. Hozzákeverjük a sűrített paradicsomot, majd felöntjük a paradicsomkonzervvel. Húsz percig főzzük.
Közben a lasagne lapokat öt perc alatt előfőzzük, majd széles csíkokra vágjuk. Egy muffintepsi mélyedéseit megkenünk olajjal, és kibéleljük a tésztacsíkokkal. Beletöltjük a tölteléket, egy-egy falatnyi mozzarellát teszünk a tetejére, és 180 °C-ra előmelegített sütőben kb. 20 perc alatt megsütjük.