Mirin – a japán rizsbor, amivel főzhetsz, süthetsz, koccinthatsz
2021. March 28.Ha japán és más ázsiai ihletésű receptek között kutatunk, előbb-utóbb belefutunk a mirinbe. Bár elsőre egzotikus különlegességnek tűnhet, valójában számos étel fontos összetevője, ezért ha szimpatikus a távol-keleti konyha, érdemes beszereznünk egy üveggel.
Mi is pontosan a mirin?
Egyfajta rizsbor, a szakéra hasonlít, csak kevesebb alkoholt, cserébe viszont több cukrot tartalmaz. Íze édeskés, ezért jól harmonizál sós ételekkel. Állaga sűrű, színe az arany és a borostyán közé tehető. Alkoholtartalma alapvetően alacsony, de fajtától függően változó: 1 és 20% közötti. A legtöbb boltokban kapható mirin alkoholtartalma megáll 10% alatt, és ez a főzés során általában el is párolog. A szójaszósz mellett a mirin a klasszikus teriyaki szósz fő hozzávalója, de a tradicionális japán levesekbe is kerül belőle, például a nálunk is elterjedt miso levesbe.
Nehéz beszerezni?
Tény, hogy nem annyira elterjedt, mint a szójaszósz, de ázsiai boltokban és nagyobb szupermarketekben fellelhető.
Hogyan használhatjuk fel?
Igazán sokoldalú, bevethető hús- és halételek készítéséhez, illetve zöldségek és tofu mellé is jól passzol. Cukortartalma révén karamellizálódásra képes, azaz finom és gusztusos mázat képez a wokban vagy serpenyőben sült zöldségeken, húsokon és halakon. Az erős aromájú halak és vadhúsok ízét és illatát semlegesítheti, ilyen célból is szokták alkalmazni. Egy fontos: mértékkel csorgassuk a lábasba vagy a serpenyőbe, jellegzetes íze nagyobb mennyiségben már tolakodó lehet.
Forrás: the kitchn