Mire jó a burgonyapehely?
2019. September 16.A burgonyapehely a tudatos konyha egyik legsokoldalúbb alapanyaga, bioboltokban és a nagyobb élelmiszerüzletekben egyaránt beszerezhetjük. Viszonylag olcsó – vagy legalábbis költséghatékony a felhasználása –, és nem utolsó sorban gluténmentes reformélelmiszer, ezért cöliákia esetén is bevethetjük.
Mi is tulajdonképpen a burgonyapehely? Természetes alapanyag, készítése során a burgonyából szárítással kivonják a nedvességet, így jön létre a finom, lemezes-szemcsés vagy lisztesebb állagú pehely. Zacskós kiszerelésben kapható, sót, adalékanyagokat nem tartalmaz. És hogy mi mindenre jó? Mutatunk 5 szuper felhasználási lehetőséget!
1. Tört burgonya gyorsan – időt spórolhatunk a segítségével
Elég langyos vizet keverni hozzá, és máris kész a tört krumpli, azaz sietős napokon megspórolhatjuk a krumplifőzés- és pucolás idejét, és arra sem kell várnunk, hogy kezelhető hőmérsékletűre hűljön a burgonyánk.
2. Burgonyapüréhez
Az egyik legalapvetőbb a püré: víz, tej, só és vaj hozzáadásával készül. Ha igazán gyorsan kell köretet varázsolnunk az asztalra, ez a tuti megoldás.
3. Pogácsához, kroketthez, gombóchoz
Ha olyan ételt szeretnénk készíteni, amelyhez natúr főtt, áttört burgonya szükséges, nyugodtan nyúlhatunk a pehelyhez. Tehát nem csupán a feljebb már említett püréhez használhatjuk, hanem krokett, krumplis pogácsa vagy krumpligombóc tésztája is készülhet belőle.
4. Sűrítésre
Az egyik legjobb gluténmentes opció burgonyapelyhet (vagy burgonyakeményítőt) használni sűrítéshez. Levesekhez, főzelékekhez egyaránt tehetjük. A főzés vége felé egyszerűen adjunk 1-2 evőkanálnyit a sűrítendő ételhez, keverjük el, majd főzzük még pár percig. Ezalatt a pehely feloldódik és megduzzad, az eredmény pedig garantáltan csomómentes lesz.
5. Lazítani
Nem, nem mondunk ellent az előző pontnak, kelt házi kenyerek és péksütemények szerkezetének lazítására szintén tökéletes alapanyag. 50 dkg liszthez adjunk 2-4 púpozott evőkanál burgonyapelyhet, egyszerűen dagasszuk meg a többi hozzávalóval együtt, majd hagyjuk a tésztát a szokásos módon megkelni. Sós és édes kenyerekhez, süteményekhez egyaránt adhatjuk.