Marton Adrienn-nel, Pataky Péterrel és a hét gasztrobloggerrel mostantól még ízesebb az élet
Fotó: 123RF

Mióta iszunk cappuccinót? És honnan kapta nevét a krémes ital?

2022. June 9.

A kávé régóta a mindennapjaink része, az első csésze valamikor az 1200-as években főtt le, és azóta órási karriert futott be. Mára számos különböző kávéfajta közül válogathatunk, ebből az egyik legnépszerűbb a cappuccino. 

Egyik korai „prototípusa” a „Kapuziner” lehetett, mely a bécsiek kedvelt itala volt az 1700-as évektől, a fűszeres kávét tejszínhabbal a tetején fogyasztották. Manapság is találkozhatunk ilyen italokkal, de az igazi cappuccino csak a XX. században született meg a modern presszókávé készítő gép 1901-es feltalálását követően. De még ezután is el kellett telnie egy kevés időnek, ugyanis a tejhabos cappuccinók csak a II. világháborút követő években jelentek meg.

 

Tipp: Elporladhat a régi kávé?

 

A cappuccinót ne keverjük össze a lattéval vagy a tejeskávéval, ez az ital alapvetően presszókávéból és tejhabból készül. Sokan adnak hozzá még egyéb ízesítéseket, ilyen a karamell vagy a vanília. 

És a neve vajon honnan ered? Meglepő módon szerzetesektől származik. A „Cappuccini” egy szerénységet hangsúlyozó szerzetesrend, tagjai könnyen felismerhető csuklyás ruhát hordtak (kapucni). Az öltözék jellegzetes barna színű, olyan árnyalatú, mintha tejet és kávét kevernénk össze. Állítólag róluk, vagyis a ruhájukról kapta az ital is a nevét, annak ellenére, hogy a szerzetesrendnek egyébként nincs sok köze a kávéhoz.

 

Ezt már olvastad? 

Hogyan iszod a feketét? Fókuszban 4 ország eltérő kávézási szokásai

 

Forrás: mashed

Megosztom barátaimmal

Szerkesztőink kedvencei

Napi ajánlatunk

Top videók

Sonkás-bulguros töltött kaliforniai paprikák

Könnyű ebéd vagy vacsora a sütőből. A receptből az is kiderül, hogy miért érdemes elősütnöd a paprikát.

Almás rizsfelfújt

Őszi desszert, amely egy tartalmas leves után 2. fogásként is megállja a helyét.

Duplasajtos tepsis bucik

A hot dog kiflit akár így is felhasználhatod!