Marton Adrienn-nel, Pataky Péterrel és a hét gasztrobloggerrel mostantól még ízesebb az élet
Fotó: shutterstock

Mindenkinek nátrium glutamáttal kellene főznie

Állítja egy élelmiszerkutató
2017. February 15.

A Business Insider cikkében Steve Witherly élelmiszerkutató újfajta sót használ konyhájában – és azt tanácsolja, kövessük a példáját.

A „szupersó” névre keresztelt keverék 9 rész sót, 1 rész nátrium glutamátot, valamint egy kevés (0,1 rész) dinátrium inozinátot és dinátrium guanilátot. „Sokszor főzök ezzel.” – meséli Witherly.”Szeretném, ha a gyermekeim egészségesen étkeznének, ezért szupersózok meg szinte mindent. Hatásos keverék. Például volt egy teljes kiőrlésű pizzánk – amit a gyerekek nem szeretnek –, de szórtam rá egy kevés szupersót, és ők azonnal elkapkodták a finom falatokat.” – folytatja.

Sokan félnek a különleges vegyületek főzéskor való használatától, viszont Witherly – aki a „Why Humans Like Junk Food” c. könyvet is jegyzi – állítja, a nátrium glutamát teljesen ártalmatlan. Hisszük vagy nem, a legtöbb tudós egyetért vele. Az American Chemical Society szerint: „a nátrium glutamát néhányaknak ugyan kellemetlenségeket okozhat (nagy mennyiségben, éhgyomorra), de fogyasztása többségünknek teljesen biztonságos”.

A nátrium glutamát az egészséges étkezést is elősegíti, hiszen nem csak finomabbá varázsolja a zöldeket (brokkoli, kelkáposzta, stb.), hanem kevesebb sót is viszünk be vele a szervezetünkbe. „Szabad” formában a glutamát ízfokozó hatású, továbbá nagy mennyiségben megtalálható paradicsomban, szardíniában, szója szószban, parmezánban, tengeri algában és hínárban.

A dinátrium inozinát és dinátrium guanilát öt elsődleges nukleoidok vegyületei, melyek megtalálhatóak az anyatejben és a gombában is – tehát nem veszélyesek – nátrium glutamáttal párosítva pedig remek ízfokozók.

 

forrás: businessinsider.com

 

Megosztom barátaimmal

Szerkesztőink kedvencei

Ez a legfinomabb téli paradicsomleves titka

Ez a legfinomabb téli paradicsomleves titka

Mert a paradicsom télen igazán csak sütve jó!

Napi ajánlatunk

Top videók

Sonkás-bulguros töltött kaliforniai paprikák

Könnyű ebéd vagy vacsora a sütőből. A receptből az is kiderül, hogy miért érdemes elősütnöd a paprikát.

Almás rizsfelfújt

Őszi desszert, amely egy tartalmas leves után 2. fogásként is megállja a helyét.

Duplasajtos tepsis bucik

A hot dog kiflit akár így is felhasználhatod!