Marton Adrienn-nel, Pataky Péterrel és a hét gasztrobloggerrel mostantól még ízesebb az élet

Ez a legfinomabb téli paradicsomleves titka

Mert a paradicsom télen igazán csak sütve jó!
2017. február 1.

A paradicsom alapvetően nyári, kora őszi zöldségünk, kár is erőltetni télen, nem? Épp ezért készül belőle a paradicsomlekvártól a szárított paradicsomon keresztül a sűrített paradicsomig mindenféle, még nyár végén, hogy megpróbáljuk a következő fél évet valahogy átvészelni igazi paradicsom nélkül. Nem szezonális, mondhatnánk, akkor mit keres a Szezonok rovatban egy sült paradicsom leves? Pont azért, mert sült!

A paradicsom ugyanis télen igazán csak sütve jó: koncentrálódnak az ízek, a cukor is, édesebb, és erőteljesebben umami ízű lesz, ezért minden finomabb belőle, pl ez a leves is, de egy hasonló szósz is készülhet belőle vagy önmagában tésztára is isteni. Ne számíts a hagyományos paradicsomlevesre – amit egyébként paradicsomsűrítményből vígan készítünk télen is – egy egész más ízű krémlevesről beszélünk, ami azonban tele van ízzel, és még tejszín is kerül bele (persze ez elhagyható).

A lényeg, hogy a főbb alapanyagokat – a paradicsomot, a hagymát és a fokhagymát – mind megsütjük, ezért már eleve összesülnek a sütőben az ízek, aztán még össze is rottyantjuk őket, hogy teljes legyen az élmény.

 

Hozzávalók

  • 1 ½ kg paradicsom
  • 1 fej vörös, vagy fehér hagyma (a fehér eleve lágyabb ízű)
  • 4-5 gerezd fokhagyma
  • 4 ek olívaolaj
  • 1 l zöldség, vagy csirke alaplé (esetleg víz)
  • 2 dl tejszín (elhagyható)
  • só, bors és cukor ízlés szerint

Elkészítés

1. A sütőt melegítsd elő 200ºC-ra.

2. A paradicsomokat mosd meg, ha fürtös akkor hagyd rajta a szárát, a fokhagymagerezdeket hagyd hámozatlanul, a hagymát vágd félbe.

3. Tedd tepsibe, majd locsold meg az olívaolajjal az egész keveréket, sózd, borsozd, keverd össze, majd a hagymákat vágott felükkel lefelé fordítva told a tepsit a sütőbe.

FullSizeRender

4. Kb. 45 perc alatt szépen karamellizálódik a paradicsom, a fokhagyma krémes lesz, a hagyma megpuhul.

5. Tedd a paradicsomokat egy lábosba, a fokhagymákat nyomkodd ki a héjából, a hagymáról szedd le a héját és a gyökerét, majd mindent önts nyakon az alaplével.

6. Forrald fel, és 15 perc főzés után turmixold.

7. Én át is szoktam passzírozni, mert a paradicsomhéj darabokat nem szeretem, de nem szükséges.

8. A tejszínnel – ha használsz – melegítsd össze, de ne forrald.

9. Forrón, esetleg friss bazsalikommal megszórva tálald.

 

0/5
Értékeléshez jelentkezz be vagy regisztrálj.
Megosztom barátaimmal
Horvát Sára

Horvát Sára receptje

Szerkesztőink kedvencei

Így készítsd a legkrémesebb zöldséglevest

Így készítsd a legkrémesebb zöldséglevest

Ezúttal karfiolból, ami ráadásul a főzés előtt sütőbe kerül, hogy még ízletesebb és zamatosabb legyen

Napi ajánlatunk

Top videók

Epres-zabos pohárdesszert

Húsvét után pont egy ilyen könnyed desszertre van szükségünk!

Baconbe tekert fasírtok tepsis burgonyával

Hiába borongós az idő, a parázskrumpli már a nyarat idézi.

Emeletes tortilla

Vagy hívhatjuk akár pitének is… Laktató és gyors ebéd rohanós napokra.