Marton Adrienn-nel, Pataky Péterrel és a hét gasztrobloggerrel mostantól még ízesebb az élet
Fotó: 123 RF

Még egy ok, hogy kerüljük a gyorséttermeket

2018. October 8.

Már nem csak maga az étel, de a csomagolás is az egészség ellensége lehet.

A gyorsétteremben használt csomagolópapírok további kockázatokat jelentenek az egészségre nézve – derült ki egy új kutatásból. A Silent Spring Intézet és a Berkeley egyetem tudósai, valamint számos más kutatócsoport 27 gyorsétteremlánc által használt csomagolóanyagokat gyűjtöttek össze és kiderítették, a 400 tesztelt minta több mint harmadában felfedezhetőek prefluorozott vegyületek (PFC).

Az étteremláncok azért használnak ilyen anyagokat, mert ezek zsírtaszítóak – nem szivárog át rajtuk a taco vagy a hamburger szaftja, zsírja. Viszont az ételbe beszivároghatnak potenciálisan veszélyes kemikáliák. A kettő legveszélyesebb, a PFA és a PFO, bútorok kárpitjaiban, szőnyegekben és outdoor viseletekben. Vese- és hererákhoz, magas vérnyomáshoz, meddőséghez, és számos gyermekkorban kialakuló fejlődési rendellenességhez vezethetnek. Mindkettő vízben mérgező, ha elérik a 70 részt/billió. Különösen melegben vándorolnak, illetve, ha túl sokáig marad a csomagolás az élelmiszeren. Az Egyesült Államok Mezőgazdasági Minisztériuma (USDA) megtiltja a PFA-t és a PFO-t tartalmazó csomagolások használatát – de enged több mint 90 rövidláncos PFC-s csomagolást.

A kutatók hat csomagolási fajtát különböztetnek meg: másolópapír (egyes szendvicsek, hamburgerek), kartondoboz (pizzás doboz), papírtasak (elvitelesekhez), papírpoharak, italtartók (gyümölcsleves dobozok, melyek nem papírból vannak), fedő és egyéb. Az első a legveszélyesebb, a minták 46%-ban pozitívan reagáltak a fluorra. A karton a következő (20%), majd a nem papíralapú csomagolók (16%). A többiek nem tartalmaznak veszélyes anyagokat.

Laurel Schaider, az egyik tanulmány szerzője azt javasolja, minél hamarabb együk meg a gyorskaját, vagy ha lehet, csomagolás nélkül kérjük, vagy másba csomagolva. De ha mindez nem válna be, legtutibb tipp, ha teljesen lekerüljük a gyorséttermeket.

forrás: grubstreet.com

 

Megosztom barátaimmal

Napi ajánlatunk

Top videók

Sonkás-bulguros töltött kaliforniai paprikák

Könnyű ebéd vagy vacsora a sütőből. A receptből az is kiderül, hogy miért érdemes elősütnöd a paprikát.

Almás rizsfelfújt

Őszi desszert, amely egy tartalmas leves után 2. fogásként is megállja a helyét.

Duplasajtos tepsis bucik

A hot dog kiflit akár így is felhasználhatod!