Mit keres egy sáska a koktélban...? Mi köze a hangyáknak a citrusfélékhez?
Környezettudatosság mint divatirányzat
Nagy Zoltán, a Boutiq’ Bar egyik tulajdonosa nemcsak ezekre a kérdésekre válaszol a júliusi GoodFood magazinban, hanem elmagyarázza azt is, mi az az élményital, milyen koktéltrendekkel találkozhatunk a nagyvilágban, illetve három nyári receptet is megoszt velünk.
Meglepő módon azonban szezonalitás itthon még nem figyelhető meg a koktélfogyasztásban. Ráadásul a vendégek ragaszkodnak a régi, jól bevált kedvencekhez és csak lassan szoknak hozzá az újításokhoz. Éppen ezért sem beszélhetünk hazai koktélfogyasztási trendekről. Világszinten azonban számos különböző bár kínálata között válogathatnánk.
Számos olyan hely van, ahol megmaradtak az igazi klasszikus italoknál, amelyek eredete egészen 1806-ra nyúlik vissza. Ekkor definiálták először hivatalosan a koktélt, és ekkor jelentek meg azok az italok, amik közül sok még a mai napig is népszerű, így például a gin tonic.
Máshol a múlt helyett a jövőbe tekintenek, és a legújabb csúcstechnológiát használják a bárban. Például létezik egy Roto vapour nevű készülék, ami a laboratóriumi desztillálóhoz hasonlít. Ez egyszerre akár 2 liter alkoholt is képes desztillálni.
A júliusi GoodFoodban a hónap témája a koktél. Megismerkedhetünk a koktéltrendekkel a nagyvilágban, kiderül, mit keres a sáska a koktélban, sőt egy alkoholellenző is elmeséli kalandjait a tequilával.
Keresse a júliusi GoodFoodot az újságárusoknál, amelyben interjút olvashat Fekete Ernővel, a Katona József Színház vezető színészével és Nagy Zoltánnal, a Boutiq’ Bar egyik tulajdonosával. Dragomán György író a tonikról mesél nekünk, Havas Dóra meg a libanoni fokhagymát dicsőíti grillreceptjeiben. Megtudjuk, mit esznek a világ nagy fesztiváljain, illetve számtalan kánikulai recepttel készültünk.