Minden az illaton múlik – állítja a tudomány
Ha nem érezzük az étel illatát, a testünk könnyebben kiadja magából az elfogyasztott zsírt. A Cell Metabolismban publikált friss kutatás szerint legalábbis így van. Azt állítják, az étel illatához kötött, hogy szervezetünk elraktározza az elfogyasztott zsírt, vagy elégeti azt.
A kutatást egerek három csoportján végezték el: normális szaglóképességű, szuper szaglóképességű és sérült szaglóképességű. Magas zsírtartalmú diétán tartották az állatokat, az eredményük meglepő volt. A normál csoport tagjai kétszeresükre híztak, azoknál viszont, akik nem érezték a szagokat (sérültek), csupán 10%-os súlygyarapodást tapasztaltak.
Érdekes fordulatot vett a kísérlet, mikor a tudósok elvették minden egér szaglását: az állatok visszafogytak eredeti súlyukra – pedig ugyanazt a magas zsírtartalmú étrendet kapták, mint előtte. Embereken még nem végezték el ezt a tesztet, de ha kedvünk van, nyugodtan megehetünk egy burgert befogott orral, és megtapasztalhatjuk az eredményt.
forrás: purewow.com