Mikrózzuk vagy sem? Egyes élelmiszereket nem ajánlott, mutatjuk a listát
2020. February 6.A mikrohullámú sütő praktikus találmány, évtizedek óta a háztartások elengedhetetlen része. Annyira kényelmes a használata, hogy szinte már el sem tudjuk képzelni nélküle az életünket. Jó ha tudjuk azonban, hogy a mikrózás hordoz magában némi kockázatot. Egyrészt nem melegít egyenletesen, így elképzelhető, hogy egyes, egyébként hő hatására elpusztuló baktériumok vígan megmaradnak az ételünkön. Másrészt a karcinogén méreganyagok jelenléte is igencsak problémás, ezek a káros anyagok pont a mikrohullámok hatására alakulnak ki. Ha minimalizálni szeretnénk a kockázatot, az alábbi élelmiszereket ne a mikróban melegítsük meg!
1. Főtt tojás
Akár héjastól, akár héj nélkül melegítjük, a tojásban lévő nedvesség gőzzé alakul, ettől pedig a tojás akár fel is robbanhat. Még félelmetesebb, hogy a tojás akár a melegítést követően is felrobbanhat: a kezünkben, a tányérunkon és legrosszabb esetben a szánkban… Ha mindenképpen mikróznánk, melegítés előtt vágjuk darabokra!
2. Anyatej
Sok kismama tárolja fagyasztva az anyatejet. Ez egyáltalán nem rossz ötlet, viszont a mikrózást ebben az esetben is el kell felejteni. A mikrohullámú sütő az italokat még kevésbé melegíti egyenletesen, így a tej könnyen megégetheti a kisbaba száját. Ha műanyag edényben melegítjük, még a karcinogén méreganyagok felszabadulásával is számolni kell. Tűzhelyen melegítsük!
3. Készételek
A készételek gyakran olyan vegyi anyagokat és tartósítószereket tartalmaznak, amelyek a mikrózás hatására aktivizálódhatnak, és egészségkárosító folyamatokat indíthatnak be a szervezetünkben.
4. Rizs
A rizzsel kapcsolatos problémákat egy rendkívül ellenálló baktériumfajta, a bacillus cereus okozza. Hőre ugyan elpusztul, ám a melegnek ellenálló spórákat termel, amelyek ételmérgezést okozhatnak.
5. Csirke
Mielőtt teljesen pánikba esnénk, az elkészült csirkét lehet melegíteni! A nyers csirkehúst viszont mikróban megfőzni semmiképpen sem ajánlott, ugyanis a szalmonella baktériumokat az egyenetlen melegítés nem biztos, hogy teljesen el fogja pusztítani.
6. Leveles zöldek
A spenót vagy fodros kel – önmagukban egészségesnek számító – nitrátjai mikrózás hatására nitrózamin nevű rákkeltő anyagokká alakulhatnak át. Ugyanez a helyzet a céklával is.
7. Erőspaprika
A benne található kapszaicin – ennek köszönhetjük a paprika csípősségét – mikrózás közben felszabadul, majd a levegőbe kerül. Azaz tulajdonképpen könnygázt gyártunk… Az Egyesült Államokban volt is rá példa, hogy ezért kellett kiüríteni egy társasházat.
8. Krumpli
Ne ijedjünk meg, csak bizonyos körülmények megléte esetén jelenthet problémát a krumpli mikrózása. Ez pedig az, ha alufóliában főzzük a krumplit. A C. botulinum nevű baktérium így ugyanis életben marad, majd ha a főzést követően a krumplit tároljuk még egy ideig szobahőmérsékleten, elszaporodik, és botulizmust okoz. Ezen a későbbi mikrózás sem segít.
Forrás: The Healthy