Marton Adrienn-nel, Pataky Péterrel és a hét gasztrobloggerrel mostantól még ízesebb az élet
A kép illusztráció

A mikrohullám tényleg kinyírja a tápanyagokat?

Mi is van ezzel a rejtélyes konyhai berendezéssel?
2017. June 25.

Az Epicurious című online gasztromagazin régóta foglalkozik a mikrohullámú sütővel. Ez a konyhai eszköz az, amit szinte sikkes utálni, sőt, az emberek szeretik utálni, de vajon ez megalapozott-e? A Nagy Mikrohullámú Mítosz régóta, és erősen tartja magát a köztudatban, miszerint a mikro kinyírja a tápanyagokat, és sóval hinti be a nyomát is (minden képzavarral együtt).

Szögezzünk le valami nagyon fontosat: minden, ismétlem, MINDEN hőkezelés (értsd: a “sima” sütés és főzés is) megváltoztatja a tápanyagtartalmat. Miért mondom, hogy megváltoztatja? Mert nem csak rosszat tud tenni, hanem van, amire kifejezetten jótékony hatással van, pl. a paradicsomban lévő likopint könnyebben emésztehővé teszi. Minden azon múlik, hogy milyen hőmérsékleten, mennyi ideig, és mennyi folyadékkal történik a hőkezelés.

Itt azért már kezd mozgolódni benned is a felismerés, nem? Mert ugyebár a lényeg a tápanyagmegőrzés céljából, hogy minél RÖVIDEBB ideig, minél ALACSONYABB hőfokon, és minél KEVESEBB folyadékkal történjen a főzés, és mivel lehet ezt a legjobban megvalósítani? Na mivel? Pontosan, a mikrohullámú sütővel.

A kép illusztráció

A kép illusztráció

A mikrohullámú sütő ugyanis tényleg sütő, illetve főző alkalmatosság. A hullámok az étel molekuláit célozzák, meglökdösik őket, vagyis elkezdnek rezegni, ezáltal hő keletkezik, az étel pedig megfő. Ugyanez egy tűzhelyen külső hő hatására történik, a indukciós tűzhelyen pedig mágnes hatására. A folyadék kérdése pedig ott jön be a képbe, hogy a vízben oldódó vitaminok – a legismertebb ilyen a C-vitamin – hosszú főzés után egyszerűen kifolynak a zöldségekből. Pl. ha a brokkolit főzzük, forraljuk egy nagy lábos vízben, akkor viszlát C-vitamin, míg ha mikroban, rövid ideig pároljuk, akkor szépen benne marad.

A kép illusztráció

A kép illusztráció

Mindezt figyelembe véve a mikroban is tudsz péppé főzni valamit, és ez nem a gép hibája. Ennek az eszköznek is megvannak a maga technikái, pl. az ételt mindig biztonságos edényben kell főzni, és ajánlott lefedve melegíteni, hogy a nedvességtartalma ne csökkenjen túlságosan. Azt sem szabad elfelejteni, hogy a megfelelő hőfokon, időről időre megkevergetve főzzük, hogy a nem egyenletesen melegedő ételben mégis egyenletesen tudjuk eloszlatni a hőt. Ha ezeket megjegyzed, te is profi mikroszakács leszel, és nem kell tartanod ettől az rejtélyesnek tűnő konyhai berendezéstől.

 

 

Forrás: epicurious.com

Megosztom barátaimmal

Szerkesztőink kedvencei

Igyunk gyümölccsel ízesített vizeket

Igyunk gyümölccsel ízesített vizeket

Íme néhány recept, hogy te is elkészíthesd a sajátod!
Süss lekvárt!

Süss lekvárt!

Éttermi trükköt mutat Horvát Sára

Napi ajánlatunk

Top videók

Sonkás-bulguros töltött kaliforniai paprikák

Könnyű ebéd vagy vacsora a sütőből. A receptből az is kiderül, hogy miért érdemes elősütnöd a paprikát.

Almás rizsfelfújt

Őszi desszert, amely egy tartalmas leves után 2. fogásként is megállja a helyét.

Duplasajtos tepsis bucik

A hot dog kiflit akár így is felhasználhatod!