Mikor állj neki a sütésnek? Segít a sütési ütemterv!
2022. December 14.Nehéz ellenállni karácsonykor a sütésnek! Készüljenek el a nagy klasszikusok és a család kedvencei, de próbáljunk ki valami újat is. Ha összeírtuk a süteményes listát – és igencsak terjedelmesre sikeredett –, ne essünk kétségbe, itt az ideje sorrendet felállítani! Így minden süti készen lesz az ünnepre, és mi sem kapkodunk az utolsó napokban.
-
-
-
Kulcs a frissesség és az eltarthatóság
-
-
Egyes sütemények sokáig elállnak, sőt vannak köztük olyanok is, amelyeknek csak jót tesz, ha pihennek pár napot fogyasztás előtt. Ennek megfelelően kezdjük a mézeskaláccsal! A kész sütiket érdemes pihentetni, hogy tökéletesen megpuhuljanak karácsonyig.
A puhításhoz több praktikát is mutattunk, kattints!
Hasonlóan korán nekikezdhetünk a linzereknek és linzer jellegű aprósüteményeknek, omlós kekszeknek. Ilyenkor még ne díszítsük és töltsük, a kisült, kihűlt kekszeket száműzzük egy dobozba, rétegenként válasszuk el szalvétával. Töltés és máz nélkül sokáig elállnak.
A habcsók és a habkarika szintén tartós süti, ha készítünk akasztható verziókat, a „csináld magad” karácsonyfadíszek egy részét is letudtuk.
Karácsony előtt pár nappal jöhet a bejgli és a zserbó, a flódninak 22-23-a körül érdemes nekiállni. Fogyasztásig csomagoljuk frissentartó fóliába! Sokan készítenek tiramisut az ünnepre, ez a desszert hűtőben sem áll el túl sokáig, viszont egy éjszakát muszáj pihentetni, így 23-a este érdemes nekiállni a rétegezésnek.
Maradva a krémeknél, a tortákat is érdemes frissen elkészíteni. A piskótákat és a kevert tésztákat megsüthetjük egy nappal korábban, viszont a betöltéssel várjunk! Díszíteni pedig közvetlenül tálalás előtt érdemes, hogy ne csak finom, hanem szép is legyen a tortánk.
Ezt már olvastad?