Marton Adrienn-nel, Pataky Péterrel és a hét gasztrobloggerrel mostantól még ízesebb az élet
Fotó: 123RF

Valóban léteznek mézeskalács házikók!

Kedvenc karácsonyi sütink sztorija az ókorba nyúlik vissza
2022. December 11.

A mézeskalács több egy hétköznapi sütinél, a karácsonyi ünnepkör egyik tradicionális édessége, még mesék is megemlítik. Tudod, honnan származik és miért tett szert ekkora népszerűségre?

Bizonytalan eredet 

Amilyen elterjedt manapság, annyira ködös az eredete. Eredetileg valószínűleg azért készítették, hogy a gyömbért tartósítsák, e célból az ókori görögök már időszámításunk előtt 2400 körül sütöttek mézeskalácsot. A középkori Európában egészen addig ismeretlen volt, amíg 991-ben egy örmény szerzetes meg nem kínálta vele francia vendégeit. Igazán széles körben viszont csak a reneszánsz idejében terjedt el.

A mézeskalács házikó német hagyomány

Az első mézeskalács házikókat a 16. században készítették a mai Németországban, és akkor lett ismert, amikor a Grimm fivérek megírták híres meséjüket. Az idők során aztán világszerte megszerették, a cukrászok rendszeresen meg is mérkőznek, hogy ki tudja a legnagyobbat vagy a leglátványosabbat készíteni. A jelenlegi rekord egyébként Texasban, az Egyesült Államokban készült, 60×42 láb, tehát 18×13 méter alapterületű és 3 méter magas. Ez egyénként 234 négyzetméter, mekkora szerencse, hogy nem kell befűteni!

Tipp: Így készíts tökéletes cukormázat a mézeskalácsra

Mézeskalács a mesékben

Jancsi és Juliska meséjében – amire feljebb is utaltunk – a testvérpárt egy mézeskalácsból készült életnagyságú házzal próbálta csapdába ejteni a gonosz boszorka. A boszi fel akarta hizlalni a gyerekeket, majd megenni őket. Felnőtt fejjel belegondolva ez bizony elég bizarr és kegyetlen mese, vajon mi ihlette? Az inspiráció valószínűleg egy, az 1300-as években pusztító éhínség volt, amikor is rendszeresen kaptak szárnyra olyan pletykák, melyek szerint egyes szülők megették a saját gyerekeiket.

Szinte minden édesség létezik mézeskalácsos ízben

Az Oreo keksz, az M&M’s és a Twix csoki mind kapható limitált mézeskalácsos ízben. Aztán ott vannak a kávézóláncok szezonálisan megjelenő mézeskalácsos italai is, tehát egyáltalán nem meglepő, ha úgy érezzük, hogy a karácsonyi időszakban lépten-nyomon mézeskalács jön velünk szembe.

A mézeskalács házikók inspirációul szolgáltak egy építészeti irányzatnak is

Az Egyesült Államokban a 20. század közepén kezdett hódítani egy viktoriánus stílusra alapozó építészeti irányzat. A házak teteje és díszítése viszont olyan elemeket tartalmazott, amelyeket a mézeskalács házikók ihlettek. Ezt tetézték még azzal, hogy élénk színűre festették a házakat, így tényleg úgy néznek ki, mintha egy fából épült tündérkastély és mézeskalács házikó keverékei lennének.

Forrás: mashed

Ezt már olvastad?

A mézeskalács emberkék története

Megosztom barátaimmal

Szerkesztőink kedvencei

Hoppá, egy anyuka büszke arra, hogy sosem süt-főz karácsonykor?!

Hoppá, egy anyuka büszke arra, hogy sosem süt-főz karácsonykor?!

Talán irigyeljük is kicsit a kétgyerekes Kerry Daviest, de kipróbálnánk idén?

Napi ajánlatunk

Top videók

Sonkás-bulguros töltött kaliforniai paprikák

Könnyű ebéd vagy vacsora a sütőből. A receptből az is kiderül, hogy miért érdemes elősütnöd a paprikát.

Almás rizsfelfújt

Őszi desszert, amely egy tartalmas leves után 2. fogásként is megállja a helyét.

Duplasajtos tepsis bucik

A hot dog kiflit akár így is felhasználhatod!