Itt a forró csoki ideje! De nem mindegy, miből készül!
2022. December 5.A december egyik nagy slágere a forralt bor mellett a forró csoki. A legtöbben olyanok vagyunk, mint Gombóc Artúr, a csokoládé minden formában jöhet – nem mindegy azonban, mit választunk…
Kakaóbab vs kakaó
A kakaóport hosszas eljárást (érlelés, szárítás, hámozás, pörkölés, darálás) követően nyerik ki a kakaóbabból. A kakaópor mindig tartalmaz kakaóvajat, minimum 10%-ot, de ez az arány nem haladhatja meg a 35%-ot.
Kakaóbab vs kakaóvaj
A kakaóvajat kakaóbabból nyerik, méghozzá préseléssel. Ennek az eljárásnak a mellékterméke a kakaópor. A kakaóvaj elengedhetetlen a csokoládé készítéshez, de a kozmetikai ipar is előszeretettel használja krémek, testápolók készítésére. A csokoládékban maximum 5%-os arányig helyettesíthető más olajokkal, de ezt minden esetben fel kell tüntetni a csomagoláson.
Csokoládé por vs kakaópor
A klasszikus forró csoki csokoládéporból készül, amelyet az különböztet meg a kakaóportól, hogy alacsonyabb, 32%-os a kakaótartalma.
Étcsoki vs keserű csokoládé
Étcsokoládénak azt a csokoládét nevezzük, aminek a kakaótartalma minimum 43%, maximum 75 %. Az efölötti kakaótartalommal bíró csokoládét hívják keserű csokoládénak.
Fehércsoki vs kakaó
A fehér csoki azért fehér, mert nincs benne kakaó, csak kakaóvaj, tejpor és cukor.
Tejpor vs tejcsoki
A tejcsokoládé minimum 25% kakaót és tejport tartalmaz. Azért nem tejet, mert annak a nedvességtartalma lehetetlenné teszi a csokoládé készítését. Nem is sikerült ez a mutatvány, amíg Henri Nestlé nem találta fel a sűrített tejet.
Tortabevonó vs kakaóvaj
A tortabevonó lehet ét- vagy tejes, a lényeg, hogy magasabb a kakaóvaj tartalma, ennek köszönhetően könnyebben kenhető.