Miből állapíthatjuk meg, hogy friss-e még a tojás?
2020. February 27.Fogyasztjuk reggelire, használjuk panírozáshoz, no meg a legtöbb sütemény tésztájába is kerül belőle pár darab. Ezek után nyugodtan kijelenthetjük: a tojás mindennapi alapélelmiszerünk. Ám amennyire szükséges, annyira kényes, menjünk biztosra, hogy csak friss tojásokból készült ételek kerüljenek az asztalunkra!
Jó hír, hogy létezik biztos módszer annak megállapítására, hogy felhasználhatók-e még a tojások, ráadásul úgy tesztelhetünk, hogy fel sem kell törnünk a héjukat. A módszer régóta ismert, bevált és pofon egyszerű: már nagymamáink is így ellenőrizték a tojások frissességét. Mindehhez pedig semmi másra sincs szükségünk, csak egy pohár vízre.
Az alaptézis egyáltalán nem bonyolult: a megromlott tojás lebeg a víz felszínén, a nedvesség ugyanis belülről, a héjon keresztül elpárolog. És ahogy csökken a nedvesség, a tojáson belüli légbuborék egyre nagyobb lesz. Egyébként ha nincs kedvünk bevetni a poharas „trükköt”, már az is elég, ha megrázzuk a tesztelni kívánt tojást a fülünk mellett: ha lötyögő hangot hallunk, az már rossz jel.
A poharas módszerrel azonban nem csupán azt tudhatjuk meg, hogy jó vagy romlott-e a tojás, hanem arra is választ kaphatunk, hogy mennyire friss. A légbuborék ugyanis a tojás csúcsában összpontosul, tehát abból, hogy a víz alatt milyen irányba áll a tojás, megállapíthatjuk azt, hogy mennyire friss. Ha a tojás vízszintesen fekszik, akkor a legfrissebb. Ha csúcsa kissé felfelé néz, még bátran főzhetünk-süthetünk vele, ám tudnunk kell, hogy már nem teljesen friss. Ha csúcsával felfelé áll, de nem lebeg, azaz a pohár alján marad, már nem nevezhető frissnek, de még ehető. Ha viszont lebeg, ne mérlegeljünk: kukába vele!
Forrás: Reader’s Digest