Marton Adrienn-nel, Pataky Péterrel és a hét gasztrobloggerrel mostantól még ízesebb az élet
Fotó: 123RF

Mi mindenre használhatod a késes aprítót?

2022. május 11.

Legtöbbünk vásárolt már olyan konyhai kisgépet, ami pár használat után a konyhaszekrény mélyén landolt. A késes aprítónak azonban nem kell így végeznie! Nem túl drága gép, kis helyen elfér, és számos mindennapi konyhai tevékenységre használható. Sok időt spórolhatunk vele!

Alapvető funkció: aprítás

Magától értetődő, ezért most csak az időtényezőt emeljük ki: ha például nagyobb adag vöröshagymát kell felaprítanunk, sok-sok időt megtakarítunk vele. Hasonlóan gyors megoldás zöldségtócsnikhoz (répa, karalábé, burgonya esetén érdemes hozzádobni a tojást is), petrezselyem vagy zeller aprításhoz, káposztához (pl. káposztás tészta készítésekor) vagy akár almás pite töltelékéhez is.

Tipp: Hasznos társ a konyhában az alufólia? Vagy inkább felejtsük el?

Kencék

Legyen szó melegszendvicskrémről vagy „sima” szendvicsfeltétről, pillanatok alatt kikeverhető az aprítóban. Tejföl, mustár, túró, ketchup, majonéz, főtt tojások vagy akár főtt hüvelyesek is mehetnek bele, igen, még egy gyors humuszhoz is szuper! De ha legyen húsos a krémünk, említsük meg, hogy a sonkakockákat ugyanúgy viszi, mint a kolbászt vagy a tepertőt.

Pesztók

Alapvetően a fémet nem ajánlják például bazsalikomhoz, de ha gyorsan dolgozunk, és a gépben már van egy kevés olívaolaj, működhet a dolog. Az aszalt paradicsomos pesztónál pedig eleve nem áll fenn ez a probléma.

Fűszervajak

Maradva a kencék világában, a puha vaj is könnyedén összedolgozható, simára, krémesre keverhető a kiválasztott ízesítővel: zöldfűszerekkel, citromhéjjal, sóval, borssal.

Magvajak, aprított magvak

Egy erősebb motorú késes aprítóba nyugodtan betehetjük a natúr, sós vagy épp pirított magvakat. Kezdjük el járatni a gépet, időnként állítsuk le rövid időre, így biztosan nem ég le a motor. Persze nemcsak magvajakat készíthetünk, hanem nagyobb mennyiségű olajos magvat is gyorsan felapríthatunk vele.

Sajt

Ha nem „szépen” reszelt sajt a cél, hanem például sajtszószhoz vagy rakott ételhez szeretnénk sajtot aprítani, tökéletes választás.

Durva vagy finom morzsákhoz

Száraz péksüteményből zsemlemorzsa, kekszből sütés nélküli tortákhoz alap, pohárkrémekhez durvára tört morzsa ugyanúgy készíthető vele, mint például nagy szemű zabpehelyből apró szemű vagy épp darált pehely.

Hamburgerhús

Ha a recept kétszer darált húst ír, érdemes részleteiben beletenni a bolti darált marhát vagy sertést a gépbe, és rövid ideig járatni, hogy apróbbra törjük.

Nuggets, húsgolyók

Csirke- vagy pulykamellből, combhúsból is készíthetünk puha fasírtgolyókat. A nyers, kockázott húst pillanatok alatt apróra töri, picit tovább járatva pedig pépesre készíti.

Ez is érdekelhet: 

Miért érdemes egy kis alufóliát tenni a mosogatógépbe?

Megosztom barátaimmal

Szerkesztőink kedvencei

Napi ajánlatunk

Top videók

Sonkás-bulguros töltött kaliforniai paprikák

Könnyű ebéd vagy vacsora a sütőből. A receptből az is kiderül, hogy miért érdemes elősütnöd a paprikát.

Almás rizsfelfújt

Őszi desszert, amely egy tartalmas leves után 2. fogásként is megállja a helyét.

Duplasajtos tepsis bucik

A hot dog kiflit akár így is felhasználhatod!