Mi mindenre használhatod a késes aprítót?
2022. May 11.Legtöbbünk vásárolt már olyan konyhai kisgépet, ami pár használat után a konyhaszekrény mélyén landolt. A késes aprítónak azonban nem kell így végeznie! Nem túl drága gép, kis helyen elfér, és számos mindennapi konyhai tevékenységre használható. Sok időt spórolhatunk vele!
Alapvető funkció: aprítás
Magától értetődő, ezért most csak az időtényezőt emeljük ki: ha például nagyobb adag vöröshagymát kell felaprítanunk, sok-sok időt megtakarítunk vele. Hasonlóan gyors megoldás zöldségtócsnikhoz (répa, karalábé, burgonya esetén érdemes hozzádobni a tojást is), petrezselyem vagy zeller aprításhoz, káposztához (pl. káposztás tészta készítésekor) vagy akár almás pite töltelékéhez is.
Tipp: Hasznos társ a konyhában az alufólia? Vagy inkább felejtsük el?
Kencék
Legyen szó melegszendvicskrémről vagy „sima” szendvicsfeltétről, pillanatok alatt kikeverhető az aprítóban. Tejföl, mustár, túró, ketchup, majonéz, főtt tojások vagy akár főtt hüvelyesek is mehetnek bele, igen, még egy gyors humuszhoz is szuper! De ha legyen húsos a krémünk, említsük meg, hogy a sonkakockákat ugyanúgy viszi, mint a kolbászt vagy a tepertőt.
Pesztók
Alapvetően a fémet nem ajánlják például bazsalikomhoz, de ha gyorsan dolgozunk, és a gépben már van egy kevés olívaolaj, működhet a dolog. Az aszalt paradicsomos pesztónál pedig eleve nem áll fenn ez a probléma.
Fűszervajak
Maradva a kencék világában, a puha vaj is könnyedén összedolgozható, simára, krémesre keverhető a kiválasztott ízesítővel: zöldfűszerekkel, citromhéjjal, sóval, borssal.
Magvajak, aprított magvak
Egy erősebb motorú késes aprítóba nyugodtan betehetjük a natúr, sós vagy épp pirított magvakat. Kezdjük el járatni a gépet, időnként állítsuk le rövid időre, így biztosan nem ég le a motor. Persze nemcsak magvajakat készíthetünk, hanem nagyobb mennyiségű olajos magvat is gyorsan felapríthatunk vele.
Sajt
Ha nem „szépen” reszelt sajt a cél, hanem például sajtszószhoz vagy rakott ételhez szeretnénk sajtot aprítani, tökéletes választás.
Durva vagy finom morzsákhoz
Száraz péksüteményből zsemlemorzsa, kekszből sütés nélküli tortákhoz alap, pohárkrémekhez durvára tört morzsa ugyanúgy készíthető vele, mint például nagy szemű zabpehelyből apró szemű vagy épp darált pehely.
Hamburgerhús
Ha a recept kétszer darált húst ír, érdemes részleteiben beletenni a bolti darált marhát vagy sertést a gépbe, és rövid ideig járatni, hogy apróbbra törjük.
Nuggets, húsgolyók
Csirke- vagy pulykamellből, combhúsból is készíthetünk puha fasírtgolyókat. A nyers, kockázott húst pillanatok alatt apróra töri, picit tovább járatva pedig pépesre készíti.
Ez is érdekelhet: