Marton Adrienn-nel, Pataky Péterrel és a hét gasztrobloggerrel mostantól még ízesebb az élet
Fotó: 123 RF

Mi is pontosan az a furcsa, hártyás anyag az ecetben?

2021. January 31.

Ha tartunk otthon borecetet, akkor már biztosan észrevettük, hogy az ecet az üveg alján hajlamos néha hártyás („zselés”) csomóban összeállni. De vajon mi okozza ezt a jelenséget? Normális folyamat? És nem ártalmas az egészségre? 

 

A válasz: ecetanya

A hártyás-zselés csomó nem más, mint az ecetanya, és bár tény, hogy nem néz ki túl bizalomgerjesztően, igazából csak egy adag teljesen ártalmatlan baktériumról van szó, mely az ecet erjedésének természetes velejárója. Ezek a baktériumok alkoholos folyadékokkal táplálkoznak, és akkor jelennek meg az ecetben, amikor marad benne az erjedést követően egy kis cukor vagy alkohol.

Ha nagyon zavarónak érezzük, akkor leszűrhetjük az ecetünket kávéfilter vagy géz segítségével, de nyugodt szívvel benne is hagyhatjuk az üvegben, hiszen mint írtuk, egyáltalán nem káros vagy veszélyes.

 

Hasznunkra is válhat 

Sőt! Sokkal izgalmasabb, hogy saját ecetet is készíthetünk a segítségével. Ehhez tegyük az ecetanyát fehérborba, hagyjuk állni, majd miután leszűrtük, megfigyelhetjük, hogy a baktériumok idővel borecetté fermentálják a fehérborunkat.

 

Forrás: the kitchn

 

Megosztom barátaimmal

Szerkesztőink kedvencei

Napi ajánlatunk

Top videók

Sonkás-bulguros töltött kaliforniai paprikák

Könnyű ebéd vagy vacsora a sütőből. A receptből az is kiderül, hogy miért érdemes elősütnöd a paprikát.

Almás rizsfelfújt

Őszi desszert, amely egy tartalmas leves után 2. fogásként is megállja a helyét.

Duplasajtos tepsis bucik

A hot dog kiflit akár így is felhasználhatod!