Mi is pontosan az a furcsa, hártyás anyag az ecetben?
2021. January 31.Ha tartunk otthon borecetet, akkor már biztosan észrevettük, hogy az ecet az üveg alján hajlamos néha hártyás („zselés”) csomóban összeállni. De vajon mi okozza ezt a jelenséget? Normális folyamat? És nem ártalmas az egészségre?
A válasz: ecetanya
A hártyás-zselés csomó nem más, mint az ecetanya, és bár tény, hogy nem néz ki túl bizalomgerjesztően, igazából csak egy adag teljesen ártalmatlan baktériumról van szó, mely az ecet erjedésének természetes velejárója. Ezek a baktériumok alkoholos folyadékokkal táplálkoznak, és akkor jelennek meg az ecetben, amikor marad benne az erjedést követően egy kis cukor vagy alkohol.
Ha nagyon zavarónak érezzük, akkor leszűrhetjük az ecetünket kávéfilter vagy géz segítségével, de nyugodt szívvel benne is hagyhatjuk az üvegben, hiszen mint írtuk, egyáltalán nem káros vagy veszélyes.
Hasznunkra is válhat
Sőt! Sokkal izgalmasabb, hogy saját ecetet is készíthetünk a segítségével. Ehhez tegyük az ecetanyát fehérborba, hagyjuk állni, majd miután leszűrtük, megfigyelhetjük, hogy a baktériumok idővel borecetté fermentálják a fehérborunkat.
Forrás: the kitchn