Marton Adrienn-nel, Pataky Péterrel és a hét gasztrobloggerrel mostantól még ízesebb az élet
Fotó: 123RF

Melyek a halloween jellegzetes színei? És mi a jelentésük?

2022. October 30.

Fekete és a narancs – vágjuk rá gyorsan, illetve még sokaknak beugorhat a lila szín is. De vajon miért pont ezek lettek a halloween színei?

 

Fekete

Amikor elkezdték a halloweent ünnepelni, a feketét inkább kapcsolták össze a szomorúsággal, mintsem a félelemmel. A szokást egészen a pogány Samhain nevű tradícióig lehet visszavezetni, amit az ókori kelták ünnepeltek október és november fordulóján. Ez nagyjából az őszi nap-éj egyenlőség és a téli napforduló félidejére esett, és a fekete a kezdődő sötét, téli éjszakákat szimbolizálta. 

Ezen túl a fekete igazi szimbolikus jelentősége a halállal való összefonódásában rejlik. A kelták hite szerint ilyenkor az élők és a holtak világa közti határ elmosódik, és azok az élők, akik nyitottak erre, könnyebben képesek kommunikálni a halottakkal.

 

Tipp: Honnan erednek a halloweeni szokások?

 

Narancs

A természetben uralkodó szín ilyenkor vált zöldből barnába, a fák levelei narancsszínűek lesznek. Sőt a tüzet is jelképezi, ami az ősi fesztivál központi eleme volt.

 

Lila

Az utóbbi időben kezdett elterjedt halloweeni színné válni, és nincs különösebb történelmi magyarázata. Az idők során gyakran jelképezte a hatalmat, hiszen a királyok kedvelt színeként tartották számon, de a misztikumnak és varázslatnak is jellemző szimbóluma volt. 

 

Milyen jellemző színei vannak még az ünnepnek?

A sárga és a barna különböző árnyalatai mindenképpen, de ezek inkább számítanak az ősz jellegzetes színeinek, és nem csupán magára a halloweenre jellemzőek. Aztán ott vannak a modern halloweeni dekorációk miatt a köztudatba került halloweeni színek. Nagyon gyakoriak a csontvázak, így aztán a fehér is jellemző szín lett mára. Ugyanígy megjelent a különböző szörnyek kapcsán a zöld vagy a vörös is.

 

Forrás: Reader’s Digest

 

Kapcsolódik:

Candy corn, halloween kedvenc cukorkája

Megosztom barátaimmal

Szerkesztőink kedvencei

Napi ajánlatunk

Top videók

Sonkás-bulguros töltött kaliforniai paprikák

Könnyű ebéd vagy vacsora a sütőből. A receptből az is kiderül, hogy miért érdemes elősütnöd a paprikát.

Almás rizsfelfújt

Őszi desszert, amely egy tartalmas leves után 2. fogásként is megállja a helyét.

Duplasajtos tepsis bucik

A hot dog kiflit akár így is felhasználhatod!