Maradékból is készülhet finom, tápláló étel
Sokat emlegetett közhely, hogy rengeteg ételt dobunk ki. És mint minden közhely, ez is hatalmas igazságtartalommal bír, évről évre hatalmas mennyiségű még ehető, sőt tápláló élelmiszer kerül a szemetesekbe. Múlt héten már ajánlottuk nektek az IKEA ingyenesen letölthető szakácskönyvét, amely szintén ezt a témát járja körül, most pedig további tippeket, ötleteket mutatunk, hogy a legegyszerűbb maradékok is méltó helyet találjanak egy új, izgalmas fogásban.
Spárga
Kezdődik a szezon, így épp aktuális a kérdés, hogy mit kezdjünk a spárga kevésbé zsenge, levagdosott részeivel? Készítsünk belőle levest! Víz vagy alaplé, fűszerek, citromlé – tulajdonképpen ezzel meg is vagyunk, de ha szeretnénk, akár tejszínesen, krémlevesként is tálalhatjuk.
Cékla
A cékla héját élénk színű vörös/lila természetes festékként használhatjuk fel textíliák megszínezésére. Újuljon meg az a fakó asztalterítő!
Csontok
Ne dobjuk ki a csontokat, még akkor se, ha nem osztjuk meg otthonunkat egy kutyussal. Tápláló csontlevest készíthetünk belőle sok-sok vitamindús leveszöldséggel.
Kenyér
A száraz kenyérből levesbe dobálható pirított kenyérkockát vagy panírozó morzsát is készíthetünk. A „házi levesgyöngyhöz” kockázzuk fel a megszáradt kenyeret, tegyük sütőlemezre, locsoljuk meg olívaolajjal, majd szórjuk meg egy kevés sóval és borssal. Toljuk sütőbe, és 150-160 °C-on, néhányszor átforgatva pirítsuk készre kb. 25 perc alatt.
Sárgarépa zöldje
Nagyon hasonlít az íze a petrezselyemzöldhöz, ha bio verziót vásároltunk, nyugodtan használhatjuk helyette.
Csicseriborsó
A konzerv csicseriborsó levét (aquafaba) olívaolajjal, sóval és citromlével felverve vegán majonézt kapunk.
Kávé
A maradék lefőzött kávéval megöntözhetjük a szobanövényeinket, a zaccal pedig a földjüket lehet feljavítani.
Savanyúságok leve
A savanyú uborka levével felturbózhatjuk a szendvicskrémünket vagy a tartármártásunkat.
Burgonya főzővize
A magas keményítőtartalmú főzővízzel jól be lehet sűríteni szószokat, leveseket. A tészta főzővizét pedig a hozzá készülő szószhoz használhatjuk fel.
Forrás: the spruce Eats