Már megint puffadsz? Az alábbi tippek segíthetnek megelőzni a kellemetlenséget
2022. October 15.Szinte mindenki megtapasztalta már a puffadás érzését. Nagyon gyakori probléma, a teljes lakosság harmada, negyede érintett lehet. Általában magától megoldódik, de bizonyos emberek esetében krónikussá válhat. Az alábbi praktikákat érdemes átböngészni, ugyanis segítségükkel csökkenthető vagy teljesen meg is szüntethető a puffadás.
Azonosítsuk a kiváltó okot
Sok esetben a puffadást valamilyen gáz felgyülemlése váltja ki a gyomorban. Ez lehet oxigén, szén-dioxid, nitrogén vagy metán. A felhalmozódást okozhatja olyan ételek fogyasztása, amelyek fermentálódnak a beleinkben. Ilyenek a rostokban, cukrokban vagy alkoholban gazdag ételek, illetve ne felejtsük el: italok is. Kiválthatja továbbá valamilyen ételérzékenység, például laktóz- vagy fruktóz-intolerancia, valamint szorulás. Nézzük át az étrendünket, elemezzük ki az életmódunkat!
Korlátozzuk az olyan ételek fogyasztását, amelyek köztudottan puffadást okozhatnak
Nagyon sokan bizonyos élelmiszerek elfogyasztása után éreznek puffadást. A leggyakrabban ezt okozó élelmiszerek az olyan zöldségek, mint a brokkoli, a kelbimbó, a karfiol és a káposzta, és az olyan gyümölcsök, mint a szilva, az alma, a körte és a barack. A teljes kiőrlésű gabonafélék, a hüvelyesek, a különböző mesterséges édesítőszerek és a szénsavas italok szintén lehetnek ludasak.
Bizonyosodjunk meg arról, hogy nem vagyunk-e laktózérzékenyek
Nézzük részletesebben a feljebb már említett laktóz problémát! Szervezetünknek laktázenzimre van szüksége a laktóz feldolgozásához. Sok ember szervezete viszont nem termel elengedő enzimet, az ebből következő állapotot nevezzük laktózérzékenységnek. Ilyen esetben a laktóz áthalad rajtunk, majd a belünkben fermentálódni kezd, aminek hatására gáz termelődik. Ennek tünete a hasfájás, böfögés, puffadás. Ha azt gyanítjuk, hogy érzékenyek vagyunk, első körben teszteljük magunkat úgy, hogy teljes mértékben elhagyjuk a tejtermékeket (vagy laktózmentesekre cseréljük).
Együnk kisebb adagokat, kevesebb sós és zsíros ételt
A nagy adag ételek kitágítják a gyomrunkat, ez puffadást okozhat. Ha az elfogyasztott étel sok rosszul emészthető szénhidrátot tartalmaz, attól is puffadhatunk. Túl sok só hatására pedig vizet tartunk vissza, ami szintén kiválthatja a kellemetlen tüneteket.
Tipp: Igyunk smoothie-t vacsorára!
Mozogjunk rendszeresen
Az étkezést követő könnyű testmozgás sok esetben segíthet csökkenteni a telítettség érzetét és a puffadást. A fizikai tünetek mellett a stressz, a kimerültség és a depresszió hatását is csökkenti, amelyek szintén okozhatnak emésztési zavarokat.
Forrás: healthline
Ezt már olvastad?