Már 4000 évvel ezelőtt is készítettek sajttortát
2021. March 31.Szinte nincs is olyan trendi kávézó vagy cukrászda, melynek sütipultjában ne fedezhetnénk fel legalább egy-két különböző ízesítésű sajttortát. Nem csoda, hogy ennyire kedvelt: lágy, nem túl édes, rengeteg módon ízesíthető, egyszerre roppanós és krémes. Két alaptípusa létezik, a sült, illetve a sütés nélküli, hűtőben dermesztett verzió. Annyira „mai” desszert, hogy azt hihetnénk, maximum 20-30 éves múltra tekint vissza, de ez egyáltalán nincs így.
Minden út Rómába és az ókori Görögországba vezet
A legkorábbi sajttortát 4000 évvel ezelőtt készítették Samos szigetén, görög területen. A legrégebbi írott recept Athenaeustól származik időszámításunk szerint 230-ból, ez a „torta” mindössze 3 összetevőből: búzalisztből, mézből és sajtból állt. Valószínűleg myzithra fajtájú sajtot használták hozzá, amely leginkább a ricottára emlékeztethet.
A rómaiak – sok más mellett – a sajttorta receptjét is a görögöktől vették át, majd továbbfejlesztették, ők már tojással dúsították a tésztát. Ez a recept terjedt el aztán a középkorban Európában. A 18. századra kezdtek emlékeztetni a korabeli sajttorták a maiakra, ám a krémsajt csak a 19. századra vált elterjedt hozzávalóvá – egyszerűen azért, mert csak 1870-ben találták fel.
Kedvenc sütés nélküli sajttortánk: barackos-levendulás sajttorta.
Az ikonikus New York sajttorta
Egyik leghíresebb változatát egy Németországban született cukrász, Arnold Reuben fejlesztette ki, de a Lindy’s étterem sajttortája lett igazán híres New York sajttorta név alatt. Az eredeti verziónak tojásos és nem kekszes-vajas a tésztája, a töltelék pedig krémsajtból, cukorból, kis lisztből, tojásból, vaníliás tejszínből, valamint citrom- és narancsléből áll.
Kedvenc New York sajttortánk: klasszikus New York cheesecake.
Sós sajttorta is létezik
Néha – találóan – a sós sajttortát a sajtgolyók felnőtt variánsaként említik. A sós sajttorta receptje a sajtgolyóhoz hasonlóan krémsajttal indít, ehhez adunk további sajtokat, bacont, aprított csilipaprikát. Ha sütjük, tojás is kerül hozzá, ha pedig dermesztjük, sós kekszes rétegre simítjuk a krémes réteget.
Kedvenc sós sajttortánk: olajbogyós-paprikás sajttorta.
Forrás: mashed