Marton Adrienn-nel, Pataky Péterrel és a hét gasztrobloggerrel mostantól még ízesebb az élet

Magyar sajt a világ legjobbjai között

2019. October 25.

Újabb hazai termékre lehetünk méltán büszkék, ugyanis egy magyar sajt került a legjobbak közé az egyik legrangosabb nemzetközi sajtversenyen. 

Október 18-19-én tartották az olaszországi Bergamo városában a World Cheese Awards versenyt, ahol a világ legjobb sajtjait értékelték. Nem várt, ám örömteli meglepésként az Etyeki Kecskesajt Manufaktúra fehér nemespenésszel érő lágysajtja elnyerte a Super Gold címet, így bekerült a világ 84 legjobb sajtja közé. Az Etyeki Hófehér fantázianévre keresztelt termék még egy igen nagy elismeréssel gazdagodott, amikor megkapta a Közép- és Kelet-Európa legjobb sajtja címet is. A 260 főből álló, nemzetközi szakmai zsűri 42 ország 3804 sajtja közül vakteszten választotta ki a legjobbakat. 

„A World Cheese Awards versenyre egy merészebb ízvilágú, tradicionális camembert jellegű sajtot készítettünk. Elsősorban a kíváncsiság vezetett minket: mi a véleménye a szakmai zsűrinek a sajtunkról, és vajon hova pozicionálhatja magát ma egy magyar sajtkészítő nemzetközi viszonylatban. Őszintén meglepődtem az eredményen, de nagyon nagy öröm számomra, mert ezek a díjak azt is jelentik, hogy a magyar kézműves sajtkészítés képes olyan termékeket létrehozni, amelyek felveszik a versenyt a komolyabb sajtkészítő múlttal rendelkező országok sajtjaival” – nyilatkozta Vidáné Kondor Oktávia, a sajtmanufaktúra tulajdonosa. 

Az Etyeki Kecskesajt Manufaktúra igazi családi vállalkozás, egy házaspár szerelemprojektje. 10 éve kiléptek a céges mókuskerékből és a monoton, irodában töltött hétköznapokból, hogy nyugalmasabb és egészségesebb életre sarkalló elfoglaltságot, hivatást keressenek maguknak. Kecsketenyésztésbe fogtak, ennek hozadékaként, a tej felhasználásával párhuzamosan jött a sajtkészítés ötlete. „Eredeti jogász végzettségemet hátrahagyva vettem át a sajtkészítés kihívásokkal teli, folyamatos tanulásra ösztönző, de annál szebb feladatát. Mivel életünk minden területén a tökéletességre törekszünk, nem volt ez másként a sajtkészítéssel sem. Folyamatos képzések és kísérletek jellemezték az utunkat” tette hozzá Vidáné Kondor Oktávia. 

Sajtjaik titka a tiszta, teljes értékű kecsketej. Ebből a természet adta kincsből nem vesznek el semmit, és nem is adnak hozzá mást, csak ami a sajt létrejöttéhez szükséges. Kecskéiket bio minősítésű szénával etetik, ezt szintén maguk állítják elő. Az adalékanyagtól mentes fűszereket nagy gondossággal, ellenőrzött helyről szerzik be az ízesítéshez. „Vállalkozásunk a közelmúltban vette fel az Etyeki Kecskesajt Manufaktúra nevet, de a sajtkészítés már 10 éve része az életünknek. A férjemmel mindketten született etyekiek vagyunk, így olyan nevet szerettünk volna, amellyel büszkén hirdetjük a szülőfalunkat, és emellett megjelenik benne az a szándékunk, hogy a modern minőségi sajtkészítést ötvözzük a kézműves tradíciókkal” folyatta a győztes sajt megalkotója. 

Jelenleg grill sajtok, friss krémsajtok, gomolyák, camembert jellegű nemespenészes sajtok, illetve érlelt sajtok találhatóak a kínálatukban, ezeket elsősorban szállodáknak és éttermeknek értékesítik. Partnereik között számos híres szálloda megtalálható.

Megosztom barátaimmal

Szerkesztőink kedvencei

Napi ajánlatunk

Top videók

Sonkás-bulguros töltött kaliforniai paprikák

Könnyű ebéd vagy vacsora a sütőből. A receptből az is kiderül, hogy miért érdemes elősütnöd a paprikát.

Almás rizsfelfújt

Őszi desszert, amely egy tartalmas leves után 2. fogásként is megállja a helyét.

Duplasajtos tepsis bucik

A hot dog kiflit akár így is felhasználhatod!