Magyar sajt a világ legjobbjai között
2019. October 25.Újabb hazai termékre lehetünk méltán büszkék, ugyanis egy magyar sajt került a legjobbak közé az egyik legrangosabb nemzetközi sajtversenyen.
Október 18-19-én tartották az olaszországi Bergamo városában a World Cheese Awards versenyt, ahol a világ legjobb sajtjait értékelték. Nem várt, ám örömteli meglepésként az Etyeki Kecskesajt Manufaktúra fehér nemespenésszel érő lágysajtja elnyerte a Super Gold címet, így bekerült a világ 84 legjobb sajtja közé. Az Etyeki Hófehér fantázianévre keresztelt termék még egy igen nagy elismeréssel gazdagodott, amikor megkapta a Közép- és Kelet-Európa legjobb sajtja címet is. A 260 főből álló, nemzetközi szakmai zsűri 42 ország 3804 sajtja közül vakteszten választotta ki a legjobbakat.
„A World Cheese Awards versenyre egy merészebb ízvilágú, tradicionális camembert jellegű sajtot készítettünk. Elsősorban a kíváncsiság vezetett minket: mi a véleménye a szakmai zsűrinek a sajtunkról, és vajon hova pozicionálhatja magát ma egy magyar sajtkészítő nemzetközi viszonylatban. Őszintén meglepődtem az eredményen, de nagyon nagy öröm számomra, mert ezek a díjak azt is jelentik, hogy a magyar kézműves sajtkészítés képes olyan termékeket létrehozni, amelyek felveszik a versenyt a komolyabb sajtkészítő múlttal rendelkező országok sajtjaival” – nyilatkozta Vidáné Kondor Oktávia, a sajtmanufaktúra tulajdonosa.
Az Etyeki Kecskesajt Manufaktúra igazi családi vállalkozás, egy házaspár szerelemprojektje. 10 éve kiléptek a céges mókuskerékből és a monoton, irodában töltött hétköznapokból, hogy nyugalmasabb és egészségesebb életre sarkalló elfoglaltságot, hivatást keressenek maguknak. Kecsketenyésztésbe fogtak, ennek hozadékaként, a tej felhasználásával párhuzamosan jött a sajtkészítés ötlete. „Eredeti jogász végzettségemet hátrahagyva vettem át a sajtkészítés kihívásokkal teli, folyamatos tanulásra ösztönző, de annál szebb feladatát. Mivel életünk minden területén a tökéletességre törekszünk, nem volt ez másként a sajtkészítéssel sem. Folyamatos képzések és kísérletek jellemezték az utunkat” – tette hozzá Vidáné Kondor Oktávia.
Sajtjaik titka a tiszta, teljes értékű kecsketej. Ebből a természet adta kincsből nem vesznek el semmit, és nem is adnak hozzá mást, csak ami a sajt létrejöttéhez szükséges. Kecskéiket bio minősítésű szénával etetik, ezt szintén maguk állítják elő. Az adalékanyagtól mentes fűszereket nagy gondossággal, ellenőrzött helyről szerzik be az ízesítéshez. „Vállalkozásunk a közelmúltban vette fel az Etyeki Kecskesajt Manufaktúra nevet, de a sajtkészítés már 10 éve része az életünknek. A férjemmel mindketten született etyekiek vagyunk, így olyan nevet szerettünk volna, amellyel büszkén hirdetjük a szülőfalunkat, és emellett megjelenik benne az a szándékunk, hogy a modern minőségi sajtkészítést ötvözzük a kézműves tradíciókkal” – folyatta a győztes sajt megalkotója.
Jelenleg grill sajtok, friss krémsajtok, gomolyák, camembert jellegű nemespenészes sajtok, illetve érlelt sajtok találhatóak a kínálatukban, ezeket elsősorban szállodáknak és éttermeknek értékesítik. Partnereik között számos híres szálloda megtalálható.