Lehet kiegyensúlyozott az étkezésünk árstopos élelmiszerekkel?
Az ármaximalizálás bevezetése sok kérdést felvetett és vitát szült – mi ezúttal nem erről az oldalról közelítjük meg a témát. Inkább górcső alá vesszük, hogy az olcsó húsnak mennyire híg az a bizonyos leve, táplálkozhatunk-e megfelelően akkor, ha az olcsóbb termékeket helyezzük a mindennapi étkezésünk fókuszába?
Mondjuk ki: ha nem egészítjük ki egészséges hozzávalókkal ezeket az alapanyagokat, vagy nem reformáljuk meg az elkészítési módot, akkor hosszútávon valószínűleg nem teszünk jót a szervezetünknek. Nem kell tiltólistára tennünk az olcsó ételeket, de próbáljuk meg tudatos, ha tehetjük, szezonális ételekkel párosítani, illetve egészségesen megfőzni, megsütni! Nézzük a példákat!
Kristálycukor
Egészséges-e a finomított cukor vagy sem? Ne legyünk szélsőségesek, akinek nincsenek egészségügyi problémái, és nem tud ellenállni az édes ízeknek, néha-néha belefér. Tegyük hozzá, az alternatív édesítőszerek használata kétségkívül szerencsésebb, de most az árstopos kristálycukor a kérdés. Próbáljuk ki először a megszokott receptjeinket 1/3-dal kevesebb cukorral elkészíteni! Válasszunk gyümölcsös desszerteket, a természetes gyümölcscukor miatt eleve nem kell túlédesítenünk a sütinket. Jól édesít a banán, főleg ha barnul, már-már túlérett.
Búzafinomliszt
Mixeljük! Világos, hogy a teljes kiőrlésű lisztek drágábbak, viszont tény, hogy az ezekből készült ételekből kevesebbel is beérjük: jobban laktatnak. Vércukorszintünk sem fog annyira ugrálni, azaz röviddel az elfogyasztásuk után nem leszünk rögtön farkaséhesek. Érdemes azzal kezdeni, hogy a búzafinomliszt felét teljes kiőrlésű lisztre cseréljük.
Finomított napraforgó-étolaj
Használjunk kevesebbet! Nem kell feltétlenül elhagynunk az olajat, de bő olaj helyett megpróbálhatjuk sütőben sütve (akár sütőzacskóban), vagy kevés olajon, serpenyőben sütve-pirítva is elkészíteni a kedvenc ételeinket. Ha pedig mindenképpen jól esne a bő olajban sütött ebéd, ne használjuk fel újra és újra a használt olajat!
Házi sertéscomb
A vörös húsok fogyasztásával kapcsolatban megoszlanak a vélemények. Ha szeretjük, próbáljuk meg alternatív köretekkel elkészíteni, vagy főtt, párolt, sült zöldségekkel, salátákkal tálalni. Olajban sütés helyett grillezzük a szabadban vagy süssük sütőben.
Tipp: Olcsó, változatos és egészséges – próbáld ki a bulgurt!
Csirkemell, csirkehát, csirke far-hát, csirkefar, csirkeszárnyvég
Amennyiben fogyasztunk húst, a jó minőségű szárnyas nyugodtan az asztalunkra kerülhet. Készítsük el egészséges köretekkel, a csontosabb részekből érdemes levest főzni sok-sok szezonális zöldséggel.
Ultramagas hőmérsékleten hőkezelt, 2,8% zsírtartalmú tehéntej
A tehéntej – az ételérzékenységgel nem küzdők számára – jó lehetőség a napi fehérjeszükséglet bevitelére. Lassan itt a nyár, válasszuk házi fagyikhoz, turmixokhoz is! Az előbb felsorolt húsok (sertéscomb, csirkemell) pácolásához szintén tökéletes a tej egy kis fokhagymával, borssal.
Ez is érdekelhet: