Kurkumával az egészségért – lássuk, mi mindenre jó a csodás aranysárga fűszer
2019. September 27.Az indiai konyha alapfűszere szerencsére ma már nálunk sem hat egzotikusnak: egyre többen és többféle ételhez használják az intenzív színű és ízű kurkumát. A növény szép sárgás árnyalatát adó anyag, a kurkumin hatásosságát számos kutatás bizonyította, szinte azt is mondhatjuk: általános csodaszerről van szó. Mutatjuk a 8 legfontosabb pozitív élettani hatását.
1. Antioxidáns
A kurkumin fontos szerepet kap a sejtek biokémiai folyamataiban, működési elve hasonlít a flavonoidokhoz.
2. Segíti az emésztést
Bár sokan úgy gondolják, hogy pont a fűszeres ételek okozzák a rosszulléteiket, ettől a fűszertől azonban nem kell félni! Bélgörcsök, rossz emésztés és gyomorfájdalom- és gyulladás ellen egyaránt bizonyított a hatásossága.
3. Puffadás ellen is bevethető
Maradjunk még a gyomornál! A puffadás sokak életét megnehezíti – akár napi szinten. Gyakori panaszok esetén érdemes természetes szerekkel próbálkozni, például kurkumával.
4. Jót tesz a bőrnek
Fokozza a kollagén-termelést, ezért bőrfiatalító hatású, és mivel erős vértisztító képességgel is bír, pattanásos arcbőrre szintén gyógyír lehet. Sőt támogatja, felgyorsítja a sebgyógyulást. Ép bőrfelületen, lemosásra külsőleg is használható, de nyílt sebbe ne kerüljön.
5. Felveszi a harcot a daganatos megbetegedéssekkel szemben
Antioxidáns tulajdonságainak köszönhetően a megelőzésben és a kiegészítő terápiában is szerepet játszik.
6. Támogatja az immunrendszert
Antibakteriális csodaszer vírusölő képességgel, így a téli időszakban érdemes minél többet fogyasztani belőle.
7. Vízhajtó
Serkenti a veseműködést, vízhajtó hatással bír.
8. Cukor és koleszterin
Hatékonyan képes szabályozni a szervezet vércukorszintjét, illetve a magas koleszterinszint csökkentésében is fontos szerepet játszik.