Krumplipüré helyett: ezekből a zöldségekből mind finom és krémes püré készíthető
2019. October 3.Szeretjük a krumplipürét, szó se róla, de a változatosságot még inkább. Ha ti is így vagytok vele, tegyétek félre néha a burgonyát, és készítsetek alternatív, krémes püréket különböző zöldségekből. A kétkedőknek pedig üzenjük: nem, nem „bébipapi” recepteket ajánlunk, tejszínnel, vajjal krémesítve, finom fűszerekkel felturbózva ezek bizony „felnőtt” ételek.
1.Zeller
A zellert megtisztítjuk, felkockázzuk, majd annyi enyhén sós vízben, amennyi ellepi, puhára főzzük. Amikor teljesen megpuhult, leszűrjük, és még melegen összetörjük. Finom sóval, szerecsendióval és citromlével ízesítve, vajjal vagy habtejszínnel kikeverve tehetjük még krémesebbé.
2.Karfiol
A zellerpüréhez hasonlóan készül a karfiolpüré is, a kis rózsákra szedett zöldséget először puhára főzzük vagy pároljuk, majd összetörjük. A klasszikus só-bors páros helyett egy kevés olajon megfuttatott fokhagymával és curry fűszerkeverékkel nem csupán finom, de különleges is lesz.
3.Brokkoli
Szintén hasonlóan készül, dinsztelt hagymákkal tehetjük ízesebbé.
4.Édesburgonya
Hogy igazán ízes legyen, a burgonyákat egészben, sütőben érdemes megsütni. Ezután egyszerűen összetörjük, kevés só és bors, illetve némi vaj bőven elegendő hozzá.
5.Zöldborsó
Nem véletlenül alapkörete a Fish&Chips-nek, a párolt borsót késes aprítóban egyszerűen krémesre törhetjük egy kevés sóval, vajjal és némi reszelt citromhéjjal. Ez utóbbiból kezeletlen héjút válasszunk.
6.Sütőtök
Az édesburgonyához hasonlóan sütőben érdemes puhára sütni, a szerecsendió remekül passzol hozzá.
7.Sárgarépa
Párolhatjuk vagy süthetjük, fűszernek pedig bátran válasszunk például indiai garam masalát vagy curry fűszerkeveréket, szuper párost alkotnak az édeskés répával.
8.Paszternák
A puhára főtt paszternákot vajjal és habtejszínnel krémesítjük. Semlegesebb íze miatt sokfajta fűszerezést elbír, de ha nem bonyolítanánk túl, a só-bors-citromlé trió is tökéletes ízélményt nyújt.