Marton Adrienn-nel, Pataky Péterrel és a hét gasztrobloggerrel mostantól még ízesebb az élet
Fotó: 123 RF

Konyhai mentőakció – ne dobd ki, ha nem muszáj!

2020. April 18.

Élelmiszereink, konyhai alapanyagaink állaga, textúrája könnyen megváltozhat. Ettől azonban nem lesznek károsak az egészségre, így mielőtt a kukában landolnának, érdemes kipróbálni néhány egyszerű praktikát. Mutatunk is pár trükköt mézhez, cukorhoz, zöldségekhez, gyümölcsökhöz és a chipszekhez. 

 

Kristályos állagú méz 

A méz alapvetően nem romlik meg, évtizedekig eltartható. Viszont könnyen megkeményedhet, kristályossá válhat. Ha így jártunk, a következőt tehetjük. Melegítsünk egy lábas vizet, majd húzzuk le a tűzről. Állítsuk a mézzel teli bödönt vagy üveget a vízbe, vegyük le a fedelét. Hagyjuk a meleg vízben, amíg meg nem puhul. Ezután helyezzük vissza a fedelét, rázzuk meg az üveget. Ismét tegyük a meleg vízbe, de már a kupakkal vagy fedővel együtt, és hagyjuk addig benne, amíg a víz teljesen kihűl. 

 

Barnuló zöldségek és gyümölcsök

Egyes zöldségek és gyümölcsök rögtön barnulásnak indulnak, amint meghámoztuk, megpucoltuk őket. Az okot az oxidációban kell keresni. Ilyen például az alma, articsóka, a krumpli, az avokádó és a banán. Ha meg szeretnénk akadályozni a bebarnulást, mártsuk citromlébe a szeleteket! A meghámozott burgonyát hideg, esetleg enyhén citromos vízbe téve is megmenthetjük a barna színtől. 

 

Megkeményedett barna cukor 

Ha nedvesség hatására nagyobb darabokra összeáll és menthetetlenül keménnyé válik a barna cukor, itt az idő, hogy ízesített verziót készítsünk belőle! Tegyünk az üvegbe egy-egy nagyobb darab (kezeletlen) narancs- vagy citromhéjat! A cukor ismét megpuhul, és még egy kis extra ízt is kap, ami remek lesz a süteményekbe. És még egy tipp: a következő adag barna cukrot ne hagyjuk összetapadni! Tegyünk az üveg tetejére pár darab pillecukrot, majd így zárjuk le. A pillecukor magába szívja a felesleges nedvességet, így nem következik be az állagromlás. 

 

Megpuhult chipsz 

Kibontottunk egy nagy zacskó chipszet, de nem fogyott el egyszerre? Persze akkor már senki sem fogyasztja szívesen, ha nem roppanós… Szerencsére megmenthető! Terítsük ki egy sütőpapírral bélelt sütőlemezre egy rétegben, és toljuk forró sütőbe pár percre. Újra olyan lesz, mintha most bontottuk volna ki a csomagolást. 

 

Forrás: so delicious 

Megosztom barátaimmal

Szerkesztőink kedvencei

Ne dobd ki a konyhai maradékot, inkább készíts belőle finom és kreatív ételeket!

Ne dobd ki a konyhai maradékot, inkább készíts belőle finom és kreatív ételeket!

Erről szól bloggerünk, Csigó Zita új szakácskönyve, a Morzsaparty.

Napi ajánlatunk

Top videók

Sonkás-bulguros töltött kaliforniai paprikák

Könnyű ebéd vagy vacsora a sütőből. A receptből az is kiderül, hogy miért érdemes elősütnöd a paprikát.

Almás rizsfelfújt

Őszi desszert, amely egy tartalmas leves után 2. fogásként is megállja a helyét.

Duplasajtos tepsis bucik

A hot dog kiflit akár így is felhasználhatod!