Kínai kel, az igazi diétás egészségbomba
2021. March 10.Az utóbbi években szépen lassan meghódította a magyar piacokat is a kínai kel. Ázsiából származik, ahol már több ezer éve fogyasztják. Európában az elmúlt 100 évben indult hódító útjára, ma már hazánkban is termesztik, leginkább fóliában. Igaz, itthon még nem mindennapos a fogyasztása, így a megtermesztett növények zömét exportálják.
Élettani hatásai
A kínai kel az a káposztaféle, amely társai rengeteg pozitív hatásával bír, cserében nem puffaszt. Vitamin- és ásványianyag-tartalma magas, bőséges rostokban, könnyen emészthető. Nagyon alacsony a kalóriatartalma és a glikémiás indexe. Bátran használhatják diétázók. Kitűnő C-vitamin-forrás a téli időszakban, és a folsavtartalma sem elhanyagolható. Kisbabák étrendjébe is beilleszthető 8 hónapos kortól.
Vásárlás
Általában csomagoltan látható a boltok zöldségpolcain. Vásárlásnál nézzük körbe, ne legyenek rajta rothadás nyomok, a keményebb levélnyeleknek fogásra is keménynek kell lenniük. Nem kell szurkálni vagy nyomkodni válogatás közben, tapintásra is tökéletesen érezhető. Sokkal hosszabb ideig eláll, mint a saláta, tehát nem szükséges azonnal felhasználni. Hűvös helyen tárolva hetekig ropogós marad. Fagyasztani nyersen nem lehet, de párolva igen.
Konyhai felhasználás
Felhasználás előtt csak a külső leveleket kell leszedni, ezek mehetnek a komposztba. Az alsó végét sem használjuk fel. Ha az egész levelekre van szükségünk, az alsó végét (olyan 1 cm-t) vágjuk le, így az egész levelekre omlik szét a zöldség. Ha aprítva hasznosítjuk, akkor érdemes hosszában kettévágni, felszeletelni, és az utolsó lépésként a véget eltávolítani.
Mit készítsünk belőle?
Egy kis rutinnal a felhasználhatóságának csak a kreativitásunk szab határt. Remek saláta alapanyag. Tökéletesen roppanós, friss, nem kesernyés. Nagyon jól passzol hozzá minden keleties ízvilág, az alma, a narancs, a majonézes alapok, az olajos magvak, mint pl. a dió és a tökmag. A saláta dúsítható sajttal, rákkal, különböző fűszerezésű húsokkal. Fűszerek közül a kömény, a római kömény, a szerecsendió, a magyar pirospaprika, a chili, a hagyma, a fokhagyma és még a gyömbér is passzol hozzá. Zöldfűszerekkel is lehet társítani, kaporral, kakukkfűvel, snidlinggel és rozmaringgal például.
Fantasztikus levesek készíthetőek belőle, nem csak keletiesen. Amibe teszünk káposztát vagy kelkáposztát, ott nyugodtan kipróbálhatjuk a kínai kelt is.
Rakott ételekhez is tökéletes, és még tölteni is lehet. A közepére helyezett töltelékkel felgöngyölve szuper látvány is, nem csak ízélmény. Ezen kívül természetesen főzelék is készül belőle. Köretként párolva vagy pirítva használjuk fel. Párolásnál a fokhagyma csodákat tesz vele. Tejszínes-szerecsendiós egytálételt vagy köretet is varázsolhatunk belőle.
Keleties tészta ételek elengedhetetlen hozzávalója, a kínai pirított tészta tökéletes alapanyaga.
Mostanában nagyon népszerű a koreai kimchi, ami valójában erjesztett zöldség, és az egyik legfontosabb alapanyaga szintén kínai kel. A dietetikusok szerint ez a világ egyik legegészségesebb étele, érdemes hát kipróbálni!